Μεγάλη ανησυχία προκαλεί, όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά εξίσου και στους ανθρώπους της αγοράς, η σημαντική αύξηση των τιμών που παρατηρείται στο κρέας τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για αυξήσεις που καταλαμβάνουν και το εισαγόμενο και το ντόπιο, οι οποίες είναι μάλιστα πρωτόγνωρες, όπως λένε στο περιοδικό Meat News παράγοντες από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρέατος.
Στο τεύχος Απριλίου του κλαδικού περιοδικού της αγοράς κρέατος φιλοξενείται ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ανοδική τροχιά των τιμών του κρέατος: σε ορισμένα είδη έχει ξεκινήσει πριν από την έλευση του νέου έτους, αλλά μετά την πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία αυτό που γίνεται είναι πρωτόγνωρο. Οι αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές αγοράς (χονδρική) σε σχέση με ένα έτος πριν φθάνουν και το 50%, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στη λιανική πώληση, η οποία ακόμη δεν… τολμά να αποτυπώσει αυτή την αύξηση στις τιμές της βιτρίνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό το βάρος αυτών των αυξήσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητά να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης κρέατος. Ένα ακόμα μέτρο που προβάλλει ο κλάδος είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη κρέατος από το 13% στο 6%.
Το Meat News κυκλοφορεί κάθε μήνα με έγκυρη ενημέρωση για τον τομέα του κρέατος.
Join the Conversation →