nowmag.gr

Οι XDA Developers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια πρώιμη έκδοση του Android 12.1, μοιράζοντας μαζί μας πληροφορίες για βελτιώσεις και αλλαγές από τη Google που έγιναν ειδικά για αναδιπλούμενες συσκευές. Η ενημέρωση φέρει την κωδική ονομασία Snowcone v2 και μπορεί να μαντέψει κανείς πως οι κοινές συσκευές δε θα δούνε μεγάλες αλλαγές, με τις αναδιπλούμενες να είναι το επίκεντρο. Το προσωπικό του XDA τονίζει πως η κυκλοφορία του Pixel Fold είναι πιθανή να συμπίπτει με τη διάθεση του λειτουργικού, που σημαίνει πως ίσως να μην αποκαλυφθεί στο Pixel 6 event που θα πραγματοποιηθεί 19 Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας από την οθόνη κλειδώματος, το Android 12.1 χωρίζει την οθόνη σε δύο ξεχωριστά πάνελ για ενημερώσεις και κατάσταση μπαταρίας στο δεξιά μέρος, με το αριστερό μέρος να χρησιμοποιείται για την ώρα και την ημερομηνία. Το εικονίδιο ξεκλειδώματος βρίσκεται στη μέση των δύο πάνελ και φαίνεται μεγαλύτερο, κάνοντας το ξεκλείδωμα πιο εύκολο. Αν έχετε κωδικό, θα εμφανιστεί στο πάνελ στο οποίο σύρατε κατά το ξεκλείδωμα, παρουσιάζοντας τα ψηφία σε μια πλευρά μόνο.

Μια κύρια λειτουργία του Android 12.1 φαίνεται να είναι η γραμμή εργασιών, που είχε βρεθεί και σε παλαιότερες διαρροές. Η γραμμή εργασιών επιτρέπει στους χρήστες να καρφιτσώσουν έως και 5 εφαρμογές όπως και σε γραφικό περιβάλλον desktop, ώστε να αλλάζουν μεταξύ τους με ένα άγγιγμα. Πλέον η γραμμή εργασιών είναι ενσωματωμένη στις multi-tasking και split-screen λειτουργίες του λειτουργικού και υποστηρίζει drag-and-drop για να εκκινηθεί σε split-screen λειτουργία. Μπορεί να γίνει και απόκρυψη με συνεχόμενο πάτημα.

Οι first-party εφαρμογές και τα στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές της οθόνης για να εμφανίσουν πληροφορίες και υπομενού. Το άνω μενού άμεσης πρόσβασης χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές καρτέλες, με το δεξί πάνελ να εμφανίζει τις ειδοποιήσεις και το αριστερό το μενού με τις συντομεύσεις του λειτουργικού.

Πλέον η split-screen λειτουργία έχει νέα εμφάνιση με μεγαλύτερη διαχωριστική γραμμή η οποία είναι γκρι αντί για μαύρη. Επίσης υπάρχουν ζευγάρια εφαρμογών (App Pairs) που επιτρέπουν την εκτέλεση δύο εφαρμογών ταυτόχρονα, δίπλα-δίπλα, που εκτελούνται από ένα εικονίδιο. Κάνοντας διπλή επαφή στη διαχωριστική γραμμή θα αλλάζει τη θέση των εφαρμογών. Επιπλέον, άλλαξε ο σχεδιασμός των πρόσφατων εφαρμογών, με τις πιο πρόσφατες εφαρμογές να έχουν μεγαλύτερο παράθυρο.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει κανείς απευθείας τις ειδοποιήσεις σε split-screen λειτουργία, ενώ υπάρχουν νέα boot animations, όπως και μια open-source μηχανή θεμάτων που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα Pixel με το Android 12, αλλά αναμένεται να διατεθεί και σε περισσότερα μοντέλα με την ενημέρωση στην έκδοση 12.1.

 

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 30/9/2021)

You May Like This