Ακυρώθηκε το πρόγραμμα «έξυπνης πόλης» που άρχισε η Sidewalk Labs, «αδελφή» εταιρεία της Google, για την παρακολούθηση μοτίβων κινητικότητας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον (ΗΠΑ).
Όπως γράφει το BBC, πέρυσι η Sidewalk είχε επίσης ματαιώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας «ψηφιακής πόλης» στο Τορόντο, λόγω ζητήματος που προέκυψε ως προς την έκταση των σχεδίων της.
Το Πόρτλαντ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει άλλο, και η Sidewalk ανέφερε ότι το σχέδιο βρέθηκε πρόσφατα στα χέρια μιας spin-off εταιρείας, της Replica- η οποία ανέφερε στο BBC πως ήταν απρόθυμη να μοιραστεί δεδομένα στο επίπεδο λεπτομέρειας που είχε ζητήσει η πόλη.
«Στην Replica πιστεύουμε ότι η καλύτερη επίγνωση δεν θα έπρεπε να έρχεται σε βάρος της προσωπικής ιδιωτικότητας. Δεν ήμασταν πρόθυμοι να συμβιβαστούμε ως προς τις αρχές ιδιωτικότητάς μας, που ενόχλησαν τον πελάτη μας Portland Metro και εν τέλει οδήγησαν σε πρόωρο τέλος του προγράμματος».
Η Metro, που είναι η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το πρόγραμμα, είπε στο BBC πως μετά την εξέταση των αρχικών δεδομένων τερμάτισε τη σχέση της με τη Replica, την οποία δεν έχει πληρώσει για οποιεσδήποτε υπηρεσίες. «Ευχόμαστε στη Sidewalk Labs τα καλύτερα ως προς τις μελλοντικές της δουλειές».
Η Sidewalk Labs άρχισε να προωθεί πιλοτικά λογισμικό με δεδομένα τοποθεσίας στο Πόρτλαντ τον Μάιο του 2019, και η Replica έγινε εν τέλει spin-off εταιρεία τον Σεπτέμβριο του έτους εκείνου. Το λογισμικό χρησιμοποιούσε ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας για να δείχνει πώς κινούνται οι άνθρωποι σε μια πόλη.
Το σχέδιο ήταν να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής ως προς το πού πρέπει να κατασκευάζονται ποδηλατόδρομοι, πώς και πότε να επισκευάζονται δρόμοι και να διασφαλίζεται πως τα λεωφορεία λειτουργούν σωστά, εξυπηρετώντας όλες τις κοινότητες. Ωστόσο το Fast Company ανέφερε ότι υπήρχαν προβληματισμοί περί έλλειψης διαφάνειας για το πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία. Επίσης, το RedTailMedia, που παρουσίασε πρώτο την είδηση περί εγκατάλειψης του προγράμματος, έκανε λόγο για διαφωνίες περί δεδομένων και προβλήματα εμπιστοσύνης.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/2/2021)
Join the Conversation →