nowmag.gr

Περισσότεροι από 10.000 Δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη ανταποκρίθηκαν στη νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα WiFi4EU. Η φιλόδοξη πρωτοβουλία WiFi4EU χρηματοδοτεί δήμους όλης της Ευρώπης για την εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους. Στη δεύτερη πρόσκληση, που είχε προϋπολογισμό €51 εκατ., οι Δήμοι υπέβαλαν αίτηση για 3.400 κουπόνια αξίας €15.000 το καθένα. Οι Δήμοι θα χρησιμοποιήσουν τα vouchers για να δημιουργήσουν δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών κέντρων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών.

Η ανταπόκριση των Δήμων απ’ όλη την Ευρώπη στη δεύτερη πρόσκληση του WiFi4EU υπήρξε εντυπωσιακή. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 4.000 δήμοι υπέβαλαν αιτήσεις εντός των πρώτων 10 δευτερολέπτων από την έναρξη της πρόσκλησης στις 4 Απριλίου. Μάλιστα, ο τελικός αριθμός των αιτήσεων είναι σχεδόν τριπλάσιος του ποσού των διαθέσιμων κουπονιών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή επιλέγει τα προς χρηματοδότηση σχέδια με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η πρώτη πρόσκληση του WiFi4EU, η οποία πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018, ήταν επίσης εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς χορήγησε 2.800 κουπόνια σε δήμους απ’ όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα WiFi4EU, συνολικού ύψους €120 εκατ. για την περίοδο 2018-2020, καλύπτει και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Δίκτυα Wi-Fi
Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi (σημείων ασύρματης πρόσβασης) στα κέντρα της τοπικής δημόσιας ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του δικτύου θα καλυφθεί από τον δήμο. Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ότι θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια.

Η συνολική χρηματοδότηση των €120 εκατ. υπολογίζεται ότι θα καλύψει 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ε.Ε., έως το 2020. Η πρωτοβουλία WiFi4EU έχει ως στόχο να συνδέσει κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θα χρηματοδοτηθούν δίκτυα που δεν αναπαράγουν υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν προσφορές παρόμοιας ποιότητας. Πλέον, αναμένεται η τρίτη και τελευταία πρόσκληση προς τους Δήμους για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, περισσότεροι από ένας στους πέντε δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ειδική διαδικτυακή πύλη WiFi4EU. Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

πηγή: sepe.gr

You May Like This