nowmag.gr

Τουλάχιστον 20 εφαρμογές αποκλεισμού διαφημίσεων και εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) που ανήκουν στην εταιρεία Sensor Tower ενδέχεται να κατασκόπευαν κρυφά τα τηλέφωνα των χρηστών τους, σύμφωνα με έρευνα της BuzzFeed News.

Η Sensor Tower έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 20 εφαρμογές Android και iOS που παρουσιάζονται ως blockers και VPN (τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν τους χρήστες από τα αδιάκριτα βλέμματα, μεταφέροντας την κίνηση στο διαδίκτυο από και προς μια συσκευή μέσω κρυπτογραφημένου tunnel). Αλλά μόλις ενεργοποιηθούν οι εφαρμογές της Sensor Tower αποκτούσαν πρόσβαση στην κίνηση της συσκευής και μοιράζονται τα ευρήματά τους με τον ιδιοκτήτη τους. Σύμφωνα με το BuzzFeed, οι εφαρμογές που ανήκουν στην Sensro Tower προτρέπουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν ένα root certificate μέσω ενός ιστότοπου τρίτου μέρους, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς ασφαλείας στο App Store της Apple και στο Play Store της Google.

Οι εφαρμογές “δεν αποκαλύπτουν τη σύνδεσή τους με την εταιρεία ούτε ότι τροφοδοτούν τα δεδομένα του χρήστη σε αυτήν”, σύμφωνα με το BuzzFeed. Τέσσερις από αυτές ήταν πρόσφατα διαθέσιμες στο Play Store με τα ονόματα Free and Unlimited VPN, Luna VPN, Mobile Data και Adblock Focus. Οι εφαρμογές Adblock Focus και Luna VPN εμφανίστηκαν επίσης στο App Store.

Συνολικά, οι 20 περίπου εφαρμογές που ανήκουν στην Sensor Tower είχαν 35 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες είχαν ήδη καταργηθεί από τα app stores για παραβιάσεις των κανόνων τους, όπως έγραψε το BuzzFeed, ενώ η Apple και η Google αφαιρούν περισσότερα μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας.

gizmodo.com

You May Like This