nowmag.gr

Ο επίτροπος Thierry Breton είναι ιδιαίτερα δραστήριος τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η πρώτη κίνηση του μας έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες, όταν ήρθε σε συνεννόηση με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να μειώσουν την ποιότητα streaming των videos στις υπηρεσίες τους, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα ευρυζωνικά δίκτυα των παρόχων τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη λόγω της αυξημένης χρήσης από τους έγκλειστους κατοίκους. Μέχρι στιγμής είδαμε τις Google (YouTube), Facebook, Apple, Netflix, Amazon και Disney να συμμορφώνονται στην οδηγία ρίχνοντας την προκαθορισμένη ποιότητα στα 480p (SD).

Η δεύτερη και ίσως πιο σημαντική κίνηση του αφορά την προσπάθεια παρακολούθησης της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού με τη βοήθεια των παρόχων τηλεπικοινωνιών. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει σε συμφωνία με οκτώ μεγάλους παρόχους έτσι ώστε να της παρέχουν τις πληροφορίες τοποθεσίας των smartphones των χρηστών! Σε αυτήν την ενέργεια συμμετέχουν οι Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia, A1 Telekom Austria και Vodafone.

Ο κ. Breton επιβεβαίωσε στο POLITICO τη συμφωνία αναφέροντας χαρακτηριστικά: Θα επιλέξουμε έναν μεγάλο πάροχο σε κάθε χώρα. Θέλουμε να κινηθούμε ταχύτατα και σε καθημερινή βάση.

Ακόμη, ο κ. Breton τόνισε πως τα δεδομένα τοποθεσίας θα χρησιμοποιηθούν και για να κρίνουν που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρικό εξοπλισμό περίθαλψης της ασθένειας COVID-19.

Ένα τέτοιο μέτρο παρακολούθησης δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι χωρίς καμία αντίδραση. Το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί επιστολή του κ. Wojciech Wiewiorowski, επικεφαλής της υπηρεσίας EDPS (European Data Protection Supervisor), όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως τέτοια μέτρα συνήθως δεν τα παίρνουν πίσω αφότου λήξη η περίοδος έκτακτης ανάγκης…

Στον αντίλογο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι η Επιτροπή θα λαμβάνει τα δεδομένα ανώνυμα χωρίς ταυτοποίηση και υπόσχεται ότι θα διαγραφούν μόλις λήξη η πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: techgear.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/3/2020)

You May Like This