nowmag.gr

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε στο μενού και τον νέο «ψυχρό» πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για τη τεχνολογία 5G.

H δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για το 5G, στην παρουσία του στο think tank Atlantic Council με την οποία άνοιξε την πρώτη μέρα του επίσημου προγράμματός του στην Ουάσιγκτον, δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προσπάθησε να αντικρούσει το όποιο επιχείρημα περί «υπερβολικής» έκθεσης της χώρας στην Κίνα. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κινεζικά σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να τα βάλεις με τη γεωγραφία, θα ήταν αφελές από την πλευρά μας και εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».

«Δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι στις κινεζικές επενδύσεις» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε κάνοντας ειδική μνεία στην τεχνολογία 5G (ζήτημα που αναμενόταν να βρεθεί στην ατζέντα της χθεσινής διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο) ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοια έκθεση στην Κίνα και ότι προστατεύει τις σημαντικές υποδομές.

Στη δήλωση αυτή έκανε αναφορά και η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη συνάντηση που ακολούθησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «ο πρωθυπουργός έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G», ενώ «δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία».

Τι συμβαίνει με το 5G στην Ευρώπη και η περίπτωση της Ελλάδας

Ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη τεχνολογία 5G όπως ήταν φυσικό αφορά και τη χωρά μας, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Huawei, ο κινεζικός κολοσσός-ηγέτης στις τεχνολογίες 5G, βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά ενός βίαιου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με την κυβέρνηση του Τραμπ να πιέζει τους συμμάχους να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα επικαλούμενη θέματα ασφάλειας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι η Huawei είναι επικίνδυνη εν μέρει επειδή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αυξανόμενο μερίδιό της στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για να κατασκοπεύσει εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης.

Πηγή: fortune greece

Κώστας Παπαζαχαρίου (9/1/2020)

You May Like This