Ένα πυκνό δίκτυο θα είναι αυτό που θα υποστηρίξει τη νέα τεχνολογία 5G που θα μπει τα επόμενα χρόνια στη ζωή μας.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιάννης Καραγιαννίδης, το 5G θα είναι επίγειο και εξήγησε ότι στην πρώτη φάση οι συχνότητες θα είναι ίσες με τα σημερινά δίκτυα, στη δεύτερη φάση μετά από 3-4 χρόνια θα μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες των 20 GHz και στην τελική φάση περίπου στο 2025 θα μετακινηθούν στα 50 και 60 GHz.
Σε ότι αφορά στο δίκτυο ο κ. Καραγιαννίδης ρωτήθηκε από τον Στέφανο Διαμαντόπουλο αν θα δούμε ‘κουτιά’ σε κάθε τρεις – τέσσερις πολυκατοικίες με τον καθηγητή να απαντά: «Θα έλεγα πιο πυκνά».
Υπογράμμισε πως χωρίς 5G η χώρα δεν μπορεί να μπει στην επόμενη φάση της ψηφιοποίησης. Μίλησε για μια σειρά από σημαντικές εφαρμογές, δίνοντας βάση σε αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα. Όπως είπε με βάση μία πρόσφατη μελέτη με τη χρήση της θα υπάρξει μείωση των ατυχημάτων περίπου στο 70%.
Στο ερώτημα αν το 5G ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία ο κ. Καραγιαννίδης απάντησε πως «δεν έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες να δείχνουν ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του είδους της ακτινοβολίας, όταν έχουμε ένα πυκνό δίκτυο, σε συχνότητες υπερ-υψηλές, όπως είναι τα 50 και τα 60 GHz. Όσον αφορά την πρώτη φάση ας μην υπάρχει κανένας φόβος».
«Μάχη» κολοσσών για το δίκτυο 5G- Ο ρόλος των ΗΠΑ – Τι ζήτησε ο Πομπέο από τον πρωθυπουργό
Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι εξοπλισμού 5G στον κόσμο είναι στην Ευρώπη η Ericsson και η Nokia και κινεζική Hawaii, με πρώτη την κινεζική.
«Υπάρχει ένας πόλεμος αυτή τη στιγμή μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Γιατί ο Πομπέο συζήτησε αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό; Και γιατί απαίτησε η χώρα μας να μην αγοράσει εξοπλισμό 5G από την Hawaii; Γιατί οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα συστήματα που έχουν οι Κινέζοι και φοβούνται ότι σε περίπτωση κρίσης τα συστήματα αυτά θα διοχετεύσουν πληροφορίες για κρίσιμες εγκαταστάσεις. Σκεφτείτε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας ο οποίος είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, να έχει κινεζικό εξοπλισμό και σε περίοδο κρίσης ….. μπορεί να ρίξει το εργοστάσιο» ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης.
Πηγή: rthess.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/10/2020)
Join the Conversation →