Οι συσκευές Kindle της Amazon είναι από τους καλύτερους, εξειδικευμένους e-reader της αγοράς και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δέχεται εδώ και καιρό επικριτικά σχόλια, ειδικά από τους αναγνώστες βιβλίων χωρίς ψηφιακή προστασία (DRM-free και που δεν είναι της Amazon) ότι δεν υποστηρίζουν το ανοικτό πρότυπο ePub.
Αυτό ωστόσο άλλαξε σχετικά πρόσφατα και όπως επισημαίνεται από την ιστοσελίδα Good E-Reader, η υπηρεσία Kindle Personal Documents της Amazon δέχεται πλέον αρχεία ePub που αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Send to Kindle της συσκευής σας, με τη συσκευή να διαχειρίζεται τα αρχεία όπως γίνεται και με τα αρχεία PDF, Word ή άλλα αρχεία φωτογραφιών και απλού κειμένου.
Οι συσκευές Kindle εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν natively το sideloading αρχείων ePub πάντως. Η υπηρεσία Send to Kindle ουσιαστικά μετατρέπει τα αρχεία σε AZW3, κάτι που βεβαίως θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε χρήστης αξιοποιώντας αρκετά δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο Internet. Παρόλα αυτά, με την υποστήριξη που παρέχεται, οι χρήστες πλέον έχουν να κάνουν ένα βήμα λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν ενώ παράλληλα αποφεύγουν διάφορες κακόβουλες και γεμάτες διαφημίσεις ιστοσελίδες στην προσπάθεια αναζήτησης κάποιου εργαλείου μετατροπής.
Από την ιστοσελίδα ArsTechnica δοκίμασαν την υπηρεσία χρησιμοποιώντας ένα 11ης γενιάς Kindle Paperwhite και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία μετατροπής πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αν πάντως η χρήση της διεύθυνσης email Send to Kindle δεν σας ικανοποιεί, η Amazon λέει ότι θα προσθέσει την ίδια υποστήριξη μετατροπής ePub και στις εφαρμογές Send to Kindle κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους που διανύουμε. Την ίδια ώρα, η Amazon λέει ότι θα τερματίσει την υποστήριξη Send to Kindle για αρχεία MOBI στα τέλη του 2022 καθώς τα συγκεκριμένα αρχεία «δεν θα υποστηρίζουν τις πιο πρόσφατες δυνατότητες του Kindle για έγγραφα». Τα αρχεία MOBI που βρίσκονται ήδη στη συσκευή σας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως τα είχατε. Η υποστήριξη των αρχείων ePub αποτελεί ένα από τα στοιχεία της αργής, αλλά σταθερής, αναθεώρησης του λογισμικού που διατέθηκε για τις νεότερες συσκευές Kindle τον τελευταίο χρόνο -είχε να γίνει σημαντική αναθεώρηση από το 2016 σχεδόν- με την εταιρεία να παρουσιάζει αλλαγές στο περιβάλλον χρήσης του Kindle τον περασμένο Σεπτέμβριο και να προσθέτει και άλλα χαρακτηριστικά τον Μάρτιο φέτος. Οι αλλαγές στο λογισμικό συνοδεύτηκαν και από ανακοινώσεις hardware όπως το 11ης γενιάς Kindle Paperwhite που διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/5/2022)
Join the Conversation →