nowmag.gr

Οι αποθήκες της Amazon μεγαλώνουν και η εταιρεία εξελίσσει διαρκώς ρομπότ που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο τελευταίος της ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπολογιστική όραση και μπορεί να αναγνωρίζει και να χειρίζεται εκατομμύρια διαφορετικά αντικείμενα για να τα τοποθετήσει σε κούτες και πακέτα.

«Το Sparrow είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα στις αποθήκες μας που μπορεί να εντοπίσει, να επιλέξει και να χειριστεί μεμονωμένα προϊόντα από τα αποθέματα μας» διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι χρησιμοποιώντας ρομπότ στις αποθήκες της, πολλές διαδικασίες και λειτουργίες γίνονται αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα. «Το Sparrow θα αναλάβει επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, επιτρέποντας στους υπαλλήλους μας να επικεντρώσουν το χρόνο και την ενέργειά τους σε άλλα πράγματα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, το Sparrow θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα μας, με την αυτοματοποίηση ενός κρίσιμου τμήματος της διαδικασίας εκπλήρωσης ώστε να εξακολουθήσουμε να ικανοποιούμε και να προσφέρουμε στους πελάτες» διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Amazon. Η Amazon μάλιστα προσθέτει ότι με τη χρήση ρομπότ, ήταν σε θέση να δημιουργήσει περισσότερες από 700 νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας.

Οι συνθήκες για τους εργαζομένους της Amazon στις αποθήκες, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται ρομπότ δεν χαρακτηρίζονται και… ιδανικές. Το 2020, στην ιστοσελίδα Reveal του Centre for Investigative Reporting δημοσιεύτηκε μία έκθεση στην οποία αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ του 2016 και του 2019, το ποσοστό σοβαρών τραυματισμών υπαλλήλων της Amazon που εργάζονταν σε αυτοματοποιημένες αποθήκες ήταν 50% υψηλότερο από εκείνο σε εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνταν ρομπότ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση ρομπότ οδήγησε την Amazon να αυξήσει τις απαιτήσεις τους από τους εργαζομένους της, με αποτέλεσμα να φτάσουν να σαρώνουν έως και 400 είδη την ώρα όταν προηγουμένως έπρεπε να σαρώσουν 100 είδη. «Τα δεδομένα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν εκπροσώπους των εργαζομένων στις αποθήκες της εταιρείας και πρώην επαγγελματίες ασφαλείας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τα ρομπότ για να αυξήσει τα ποσοστά παραγωγής σε σημείο που οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν (με τα ρομπότ) χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους» σύμφωνα με την έκθεση.

Τον περασμένο Ιούλιο, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε ξεκινήσει έρευνα για υποτιθέμενες μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η Διοίκηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε σε ελέγχους και επιθεωρήσεις που «σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με τον απαιτούμενο ρυθμό εργασίας των υπαλλήλων της Amazon στις αποθήκες της».

Η Amazon αποκάλυψε τον ρομποτικό βραχίονα Sparrow την ώρα που οι εργαζόμενοι της επιχειρούν να αναλάβουν συνδικαλιστικές δράσεις στους χώρους εργασίας τους όπου τα ρομπότ αναλαμβάνουν καθήκοντα. Τον περασμένο Μάρτιο, οι εργαζόμενοι στο κέντρο εκπλήρωσης JFK8 στο Staten Island των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισαν υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ήταν η πρώτη αποθήκη της Amazon που ανέλαβε τέτοια δράση. Η εταιρεία παρόλα αυτά αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρόσφατα επίσης, εργαζόμενοι σε μια αποθήκη στο Albany της Νέας Υόρκης ψήφισαν κατά του συνδικαλισμού τους, αφού πρώτα η ίδια η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει μία εκστρατεία κατά του συνδικαλισμού στην αποθήκη.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 15/11/2022)

You May Like This