nowmag.gr

Το ρωσικό ομοσπονδιακό εκτελεστικό όργανο Roskomnadzor, υπεύθυνο για την εποπτεία των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, νωρίτερα φέτος ζήτησε από τους παρόχους VPN να συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν απαγόρευση. Η προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους έχει πλέον λήξει και 12 δημοφιλείς υπηρεσίες VPN αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Και ενώ οι περισσότερες εταιρείες VPN καταργούν τους διακομιστές τους από τη χώρα, η Kaspersky Secure Connection είναι η μόνη εταιρεία που συμμορφώθηκε με τους νόμους της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία έχει θεσπίσει αυστηρότερους νόμους για το διαδίκτυο, οι οποίοι επιβάλουν στις μηχανές αναζήτησης να διαγράψουν ορισμένα αποτελέσματα, στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να μοιράζονται κλειδιά κρυπτογράφησης με υπηρεσίες ασφαλείας και στα κοινωνικά δίκτυα να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους σε διακομιστές εντός της χώρας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες VPN βοηθούν τους πολίτες της χώρας να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοποθεσίες που έχουν απαγορευτεί ή αποκλειστεί.

Το Roskomnadzor ζήτησε από τους ιδιοκτήτες 10 δημοφιλών υπηρεσιών VPN να συμμετάσχουν σε ένα κρατικό σύστημα πληροφορικής (IT) που θα περιλαμβάνει μητρώο απαγορευμένων ιστότοπων. Συμμετέχοντας όμως στο σύστημα αυτό, οι εταιρείες VPN θα εμπόδιζαν τους χρήστες τους να φτάσουν σε δικτυακούς τόπους που έχουν αποκλειστεί. Σύμφωνα με τo Roskomnadzor, έχουν ήδη σταλθεί ειδοποιήσεις στα NordVPN, Hide My Ass!, Hola VPN, Openvpn, VyprVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, Kaspersky Secure Connection και VPN Unlimited, δίνοντάς τους περιθώριο ενός μήνα για να συμμορφωθούν. Εφόσον οι εν λόγω εταιρείες VPN αποφασίσουν να μην συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που ορίζει η ρωσική νομοθεσία, το Roskomnadzor δήλωσε ότι είναι πιθανό να αποφασίσει τον περιορισμό της πρόσβασης σε VPN σε ολόκληρη τη χώρα.

You May Like This