nowmag.gr

Στο λανσάρισμα συσκευών συμβατών με την τεχνολογία επικοινωνιών επόμενης -5ης– γενιάς (5G) προχωρούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των διαθέσιμων στο εμπόριο συσκευών 5G στην αγορά αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε έναν μόλις μήνα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Global Mobile Suppliers Association (GSA). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλείται η GSA και αφορούν τον μήνα Αύγουστο, στα τέλη Ιουλίου τρέχοντος έτους υπήρχαν διαθέσιμες στο εμπόριο 162 συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, έναντι 135 συσκευών στα τέλη Ιουνίου.

Στα τέλη Ιουλίου υπήρχαν διαθέσιμες στο εμπόριο 162 συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, έναντι 135 στα τέλη Ιουνίου

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι ανακοινώσεις  για τη μελλοντική διάθεση συσκευών 5G συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τον Ιανουάριο του 2020, ο αριθμός των ανακοινωμένων συσκευών 5G ξεπέρασε τις 200 για πρώτη φορά. Μέχρι το τέλος Ιουλίου 364 συσκευές είχαν ανακοινωθεί, εκ των οποίων 162 ήταν εμπορικά διαθέσιμες.

Να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις που μετρά η GSA δεν περιλαμβάνονται μόνο smartphones, αλλά και φορητοί υπολογιστές, tablets, modems, drones, robots, τηλεοράσεις, κάμερες και USB.

Με βάση τις δηλώσεις των κατασκευαστών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 200 αντίστοιχες συσκευές θα είναι διαθέσιμες εμπορικά στην παγκόσμια αγορά έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2020. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, πολλά χρονοδιαγράμματα για το λανσάρισμα συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G έχουν μείνει μετέωρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Αυξημένη ζήτηση
Από πλευράς ζήτησης ήδη οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την αγορά του 5G. Για παράδειγμα, εξαιρετική δυναμική δείχνουν οι πωλήσεις 5G smartphones στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τα «έξυπνα» κινητά, αυτή της Κίνας. Για την ακρίβεια ένα στα τρία smartphone (33%), που πωλήθηκε στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υποστήριζε την τεχνολογία 5G, σε σύγκριση με μόλις 16% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό μάλιστα ήταν ακόμη υψηλότερο τον Ιούνιο, όπου πάνω από το 40% των smartphones που πωλήθηκαν ήταν 5G ready, σύμφωνα με το «Counterpoint’s Market Pulse» της Counterpoint Research.

Θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον συνολικό αριθμό των συνδρομών 5G στα 190 εκατ. μέχρι το τέλος του 2020 και στα 2,8 δι. μέχρι το τέλος του 2025. Οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στο τεύχος του Ιουνίου 2020 του «Ericsson Mobility Report» και είναι αναθεωρημένες επί τα βελτίω για το 2020 όσον αφορά στον συνολικό αριθμό συνδρομών 5G σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα δε με την Gartner, τα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 5G εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% των συνολικών πωλήσεων κινητών το 2020.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This