nowmag.gr

Μετά την Frances Haugen, ένας δεύτερος πληροφοριοδότης φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που φέρνουν ξανά το Facebook σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με την Washington Post, το άτομο αυτό είναι πρώην μέλος της ομάδας ακεραιότητας του Facebook και όπως και η Haugen, έτσι και αυτός ισχυρίζεται πως η εταιρία έβαλε τα κέρδη πάνω από την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Ο πληροφοριοδότης, ο οποίος παραμένει ανώνυμος προς το παρόν, πρόσφερε έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απόρριψη των ανησυχιών των υπαλλήλων για τη ρητορική μίσους από τα στελέχη της εταιρίας. Τα στελέχη μάλιστα εν γνώση τους υπονόμευσαν προσπάθειες καταπολέμησης της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια Προεδρίας του Trump, επειδή θεωρούσαν πως τέτοιες προσπάθειες θα μείωναν το ρυθμό ανάπτυξης της εταιρίας, ενώ φοβόντουσαν και τον Πρόεδρο και τους πολιτικούς του συμμάχους.

Ο πληροφοριοδότης επικαλείται και σχόλια του Tucker Bounds, επικεφαλής επικοινωνιών του Facebook το 2017, ο οποίος είχε μία υποτιμητική άποψη για τις προσπάθειες των νομοθετών να ερευνήσουν το Facebook.

Θα κάνουν μία τρύπα στο νερό. Μερικοί νομοθέτες θα νευριάσουν. Και μετά σε λίγες εβδομάδες θα προχωρήσουν σε κάτι άλλο. Εν τω μεταξύ εμείς τυπώνουμε χρήμα στο υπόγειο και είμαστε μια χαρά.

Ο πληροφοριοδότης επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων του Facebook και των εσωτερικών λήψεων αποφάσεων. Για παράδειγμα το project Internet.org υποσχόταν να ενώσει τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν να δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα στο Facebook και να γίνει “η μοναδική πηγή ενημέρωσης” έτσι ώστε να επωφεληθεί η εταιρία από τη συγκέντρωση δεδομένων στις άγνωστες έως τώρα αγορές.

Το Facebook έσπευσε να δηλώσει πως αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι αντάξιο της Post.

Θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο το να προωθείς μία ολόκληρη ιστορία βασισμένη σε μία πηγή που εξαπολύει ένα εύρος κατηγοριών χωρίς προφανή επιβεβαίωση. Στην καρδιά αυτής της ιστορίας βρίσκεται μία λανθασμένη υπόθεση. Ναι, είμαστε μία επιχείρηση και βγάζουμε κέρδος, αλλά η ιδέα πως το κάνουμε αυτό σε βάρος της ασφάλειας ή της ευημερίας του κόσμου, παρεξηγεί τα εμπορικό συμφέρον μας.

 

Πηγή:  unboxholics.com

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/10/2021)

You May Like This