nowmag.gr

Οι καταναλωτές που έχουν εξαπατηθεί να μεταφέρουν χρήματα σε απατεώνες, θα μπορούν να δικαιούνται αποζημίωση χάρη σε έναν νέο εθελοντικό κώδικα βιομηχανίας που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.

Σύμφωνα με το νέο κώδικα, τα θύματα θα μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε περιπτώσεις όπου ούτε αυτοί, ούτε και η τράπεζα έχουν υποπέσει σε κάποιο λάθος, με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα «προσδοκώμενα πρότυπα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να τους απαγορευτεί η επιστροφή χρημάτων εάν έχουν παραμελήσει και παραβλέψει τις προειδοποιήσεις, ή αν δεν έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες της δικής τους οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι απάτες εξουσιοδοτημένης εντολής πληρωμής, γνωστές ως APP (Authorized Push Payment) scams, κόστισαν πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο 354,3 εκατ. λίρες, με τους καταναλωτές να χάνουν 228,4 εκατ. λίρες και τους κατόχους μη προσωπικών ή επιχειρηματικών λογαριασμών να χάνουν 126 εκατ. λίρες. Υπήρξαν 84.524 περιπτώσεις APP scams που αναφέρθηκαν το 2018, με τις 78.215 να σχετίζονται με προσωπικούς λογαριασμούς.

Ένας δημοφιλής τύπος APP scam αφορά απατεώνες που εξαπατούν πιθανούς αγοραστές κατοικιών, ώστε να στείλουν την κατάθεση των χρημάτων τους σε αυτούς και όχι στους λογαριασμούς των δικηγόρων τους. Τα APP scams διαφέρουν επίσης από άλλες μορφές απάτης, όπως απάτες μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, λόγω του γεγονότος ότι μέχρι τώρα τα θύματα δεν είχαν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη υπογράψει κώδικα πρακτικής για την αποζημίωση των θυμάτων και θα χρηματοδοτήσουν το καθεστώς προσωρινά μέχρι τον Ιανουάριο, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις χρηματοδότησης. Οι Barclays, LIoyds Banking Group, HSBC, Metro Bank και Royal Bank of Scotland συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχικών υπογραφόντων του νέου κώδικα πριν από την έναρξή της, όμως περισσότερες τράπεζες αναμένεται να τις ακολουθήσουν. Ο Ρυθμιστής Συστημάτων Πληρωμών πρότεινε επίσης στους έξι μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του Ηνωμένου Βασιλείου, να έχουν θέσει πλήρως σε ισχύ την επιβεβαίωση των μέτρων πληρωμής μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This