nowmag.gr

Μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσιγκτον στο ζήτημα που έχει θέσει ο Donald Trump σχετικά με τη Huawei, ενδιαφέρον έχει η αναμενόμενη αντίδραση της Κίνας.

Για αρχή, η Κίνα προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson ότι η απόφασή του να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei από το δίκτυο 5G θα κοστίσει πανάκριβα στη Βρετανία σε ότι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως αποτέλεσμα των πολιτικών πιέσεων του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Λίγες ώρες αφότου ο Johnson διέταξε την εκκαθάριση του εξοπλισμού της Huawei από το νέας γενιάς δίκτυο 5G έως το τέλος του 2027, ο Trump απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφασή της αυτή, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά σε όλους τους τόνους ότι για τις χώρες που θέλουν να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αποτελεί προϋπόθεση ο αποκλεισμός της Huawei! Ωστόσο, η Κίνα, της οποίας η οικονομία των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις επενδύσεις, καθώς οι κινεζικές εταιρείες είναι αδύνατο να μη λάβουν υπόψη τους την απόρριψη του εθνικού τους πρωταθλητή των τηλεπικοινωνιών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρέσβης Liu Xiaoming στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Huawei παρακολουθείται πολύ στενά από άλλες κινεζικές επιχειρήσεις και θα είναι πολύ δύσκολο για αυτές να έχουν την εμπιστοσύνη για να κάνουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Δεδομένου ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Johnson αναγκάστηκε να υιοθετήσει τους φόβους της αμερικάνικης κυβέρνησης για την ασφάλεια της Huawei, επιλέγοντας σαφέστατα πλευρά στον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βρετανία ότι έχει χάσει την ανεξαρτησία της στο θέμα της Huawei και χρησιμοποίησε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για αυτήν, παρουσιάζοντάς την ως ένα σχετικά μικρό μέρος, που προτιμάει να μη διατηρήσει το ανεξάρτητο καθεστώς του, αλλά να γίνει υποτακτικό στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι η Βρετανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις κινεζικές εισαγωγές. Περίπου το 9% όλων των προϊόντων που εισήχθησαν στη Βρετανία το 2018, αξίας 43 δισεκατομμυρίων λιρών (δηλ. 54 δισεκατομμύρια δολάρια), προέρχονταν από την Κίνα, ποσοστό που είναι διπλάσιο σε σχέση με 15 χρόνια πριν. Από την άλλη πλευρά, οι βρετανικές εταιρείες έχουν επενδύσει ολοένα και περισσότερο στην Κίνα.
Σύμφωνα με επίσημα βρετανικά στοιχεία, μεταξύ 2013 και 2018 υπερδιπλασίασαν την επενδυτική τους θέση στην Νο.2 οικονομία του πλανήτη σε 16 δισεκατομμύρια λίρες. Αντίθετα, οι κινεζικές επενδύσεις σε βρετανικές εταιρείες ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια λίρες το 2018, πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ που αποτελούν το μεγαλύτερο μεμονωμένο ξένο επενδυτή στη Βρετανία.

Ο Trump αναγνωρίζει την Κίνα ως τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ και την κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το εμπόριο και δεν λέει την αλήθεια για το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού, το οποίο μάλιστα αποκαλεί «πανούκλα από την Κίνα»! Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχεται χωρίς ενδοιασμούς ότι είναι υπεύθυνος για την απόφαση που πήρε ο Boris Johnson, κάτι που φυσικά αρνείται η Βρετανία, δηλώνοντας επίσημα ότι οφείλεται στις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.

Χάρης Ματθαίου

You May Like This