nowmag.gr

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  μήνυσε την Apple την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και εμποδίζει τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού του iPhone. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 2%.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και 16 γενικοί εισαγγελείς λένε επίσης ότι οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Apple επεκτείνονται πέρα από τις δραστηριότητες των iPhone και Apple Watch, επικαλούμενοι τις προσφορές για διαφημίσεις, το πρόγραμμα περιήγησης, το FaceTime και τις υπηρεσίες ειδήσεων της Apple.

Η τακτική της Apple

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι για να καταφέρει τους καταναλωτές να αγοράζουν iPhones η Apple, προχώρησε σε αποκλεισμό των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών, περιόρισε τη συμβατότητα των wallets με τα smartwatch τρίτων εταιρειών και διέκοψε προγράμματα που δεν ανήκουν στο App Store και υπηρεσίες streaming στο cloud.

«Κάθε βήμα στην πορεία της Apple έχτιζε και ενίσχυε το μονοπώλιο των smartphones της», αναφέρεται στην μήνυση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ. .

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί σημαντικούς κινδύνους για το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, καθώς θα μπορούσε να την εμποδίσει να εισαγάγει νέα προϊόντα ή υπηρεσίες και θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση των πελατών.

Επίσης ίσως την αναγκάσει να προβεί σε αλλαγές σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές της: το Apple Watch, μέρος των wearables της εταιρείας, αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και την κερδοφόρα γκάμα υπηρεσιών της, η οποία παρουσίασε έσοδα 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν δεν αμφισβητηθεί, η Apple θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphones της», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ.

Η θέση της εταιρείας

Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα αμυνθεί εναντίον της μήνυσης.

«Η αγωγή απειλεί το ποιοι είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν πετύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που οι χρήστες περιμένουν από την Apple – όπου το hardware, το software και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται”, δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο CNBC. “Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ασκεί έντονες πιέσεις στο σχεδιασμό της τεχνολογίας».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

You May Like This