nowmag.gr

Η ανάπτυξη δικτύων 5G αυξάνει τα περιθώρια κέρδους, όμως για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως η ασφάλεια θεωρείται μείζον ζήτημα. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θεωρούν ότι η χρήση των 5G δικτύων θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου IoT (Internet of Things), προϋπόθεση όμως για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων του 5G αποτελεί η βελτίωση της ασφάλειάς του. Το 67% των παρόχων κινητής τηλεφωνίας θα αναπτύξουν τα πρώτα τους 5G εμπορικά δίκτυα μέσα σε 18 μήνες, ενώ άλλο ένα 21% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οι περισσότεροι (94%) αναμένουν αύξηση της κυκλοφορίας του δικτύου, των συνδεδεμένων συσκευών και των εφαρμογών χρήσης IoT, κάτι που οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Τα συμπεράσματα αυτά είναι προϊόν της έρευνας με τίτλο “Εξασφάλιση του μέλλοντος ενός έξυπνου κόσμου”, την οποία ανέθεσε η A10 Networks στο Δίκτυο Επιχειρηματικής Καινοτομίας BPI (Business Performance Innovation). Όπως δήλωσε ο διευθυντής marketing της A10 Networks κος Paul Nicholson, η αύξηση των 5G δικτύων θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση από την αντίστοιχη των 4G στο παρελθόν, δημιουργώντας αυξημένα ζητήματα ασφάλειας. Με τη συνεχή ανάπτυξη του 5G θα συνεχίζονται να αυξάνονται ανάλογα οι εφαρμογές και οι συσκευές που το χρησιμοποιούν, μειώνοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια για ενδεχόμενο σφάλμα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων η ασφάλεια των 5G δικτύων είναι ένα μείζον ζήτημα, καθώς το 72% τη θεωρεί πολύ σημαντική και το 26% απλώς σημαντική. Το 63% προβάλλει την προηγμένη κατανεμημένη προστασία απόρριψης υπηρεσίας (DDoS) ως το σημαντικότερο εργαλείο ασφάλειας που ενσωματώνεται στο 5G. Σχεδόν το 80% έχει ήδη ή θα αναβαθμίσει σε Gi/SGi firewalls και το 73% έχει ήδη ή θα αναβαθμίσει σε GTP firewall.

Η πρόοδος που σημειώνεται ακολουθεί αργό ρυθμό, καθώς μόνο το 11% έχει αναβαθμίσει τα Gi firewalls τους και μόνο το 13% έχει αναβαθμίσει το GTP firewall, αποτελέσματα που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα των επιπέδων ελέγχου και διαχείρισης του 5G. Σύμφωνα με τον κο Nicholson, οι πάροχοι υπηρεσιών γνωρίζουν καλά το πρόβλημα επίθεσης DDoS. Και εξηγεί, λέγοντας ότι περισσότερη πλέον πληροφορία θα μεταφέρεται σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, καθώς τα 5G δίκτυα θα γίνουν μεγαλύτερα και πιο απαραίτητα για τα άτομα και τις επιχειρήσεις, κάνοντας τους παρόχους να ανησυχούν για την ευχέρεια επιθέσεων.

του Χάρη Ματθαίου

 

You May Like This