nowmag.gr

Κέρδη από το 5G για την Nokia, μέσα στην πανδημία! Παρά τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών ότι οι μεγάλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας θα υποστούν σοβαρές οικονομικές ζημιές λόγω του κορωνοϊού, φαίνεται ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι τα θύματα κάθε οικονομικής κρίσης είναι οι ασθενέστεροι.

Για του λόγου το αληθές, η Nokia στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα στους επενδυτές πως βρίσκεται στο δρόμο προς την κερδοφορία, καθώς τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στον εξοπλισμό του 5G συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ο φινλανδικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών ανταγωνίζεται τις άλλες μεγάλες εταιρίες Huawei, Ericson, Cisco και Samsung στον τομέα εξοπλισμού 5G και πιστεύει ότι οι end-to-end ικανότητές του αποτελούν την ειδοποιό διαφορά που τον κάνουν να υπερέχει.

Ωστόσο, ο έντονος αυτός ανταγωνισμός σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ανάπτυξης βρήκε την εταιρεία να μειώνει τις προοπτικές και να σταματάει τις διανομές μερισμάτων τους τελευταίους μήνες. Υπήρξαν φήμες ότι εξετάστηκε μια πιθανή συγχώνευση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με μια πρόσφατη έκθεση να αναφέρει ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη για μια επιθετική εξαγορά. Από την άλλη πλευρά όμως, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία μπόρεσε να παρουσιάσει ένα μικρό κέρδος της τάξης των 33 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά ευνοϊκά αν συγκριθούν με τη ζημιά των 116 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα από το δίκτυο μειώθηκαν κατά 5%, με την εταιρεία να δηλώνει ότι τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού στην Κίνα είχαν συνολικό κόστος 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, αναμένει ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της αναταραχής που έχει προκληθεί από τον Covid-19 θα αφορά το τρέχον τρίμηνο. Αν και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη επίδραση από την κρίση, ο απερχόμενος CEO Rajeev Suri δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε καταιγίδα. Οι ομάδες ανάπτυξης 5G της Nokia εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ παρά τα προβλήματα στην Κίνα, η αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας ήταν αρκετά διασκορπισμένη για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σημαντική διακοπή. Και όλα αυτά έρχονται σε μια άνευ προηγουμένου διαφορετική εποχή, δεδομένης της επίδρασης του COVID-19.

Ο απερχόμενος CEO δικαιολόγησε την αισιοδοξία του για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αναφέροντας μια σειρά γεγονότων που αφορούν την εταιρία. Σύμφωνα με όσα είπε, οι κορυφαίοι τομείς που εστιάζεται η εταιρία είναι η προστασία των υπαλλήλων της, η διατήρηση κρίσιμης υποδομής δικτύου για τους πελάτες και η διασφάλιση ότι διαθέτει μια ισχυρή θέση σε μετρητά. Δεν παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ καθώς εξελίσσεται η κατάσταση με τον Covid-19 είναι εφικτή η αύξηση προσφοράς και παράδοσης σε ορισμένες χώρες και ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να επανεκτιμήσουν τα σχέδια των δαπανών τους.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων εργάζονται από το σπίτι δεν υπήρξε καμία αρνητική επίδραση στην πορεία της εταιρίας, ενώ αντίθετα, ορισμένες βασικές εκδόσεις λογισμικού προχωρούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό τους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια τεράστια αύξηση στην απαίτηση για τη χωρητικότητα του δικτύου. Τέλος, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος από τον αντίκτυπο του Covid-19 θα φανεί κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου, ενώ η Nokia πιστεύει ότι η βιομηχανία της είναι αρκετά ανθεκτική στην κρίση, όχι όμως και άτρωτη

You May Like This