nowmag.gr

Σε μια πολύ σημαντική καταγγελία προέβη η Google. Ο γίγαντας των ιντερνετικών υπηρεσιών παρουσίασε στοιχεία σε αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα οποία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και του Καζακστάν έχουν αποκτήσει ένα νέο προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και με αυτό παρακολουθούν όχι μόνο τις διαφόρων ειδών παράνομες δραστηριότητες αλλά παρακολουθούν και τις δραστηριότητες απλών πολιτών κατόχων κινητών τηλεφώνων.

Το λογισμικό αυτό έχει αναπτύξει η ιταλική εταιρεία RCS Lab και μπορεί να υποκλέπτει δεδομένα από όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα Android και τα iPhones. Σύμφωνα με την Google και την εταιρεία ασφαλείας Lookout οι δύο κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηνύματα που έχουν αποθηκεύσει διάφοροι πολίτες που δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην λίστα των επαφών τους.

Το λογισμικό αυτό μπορεί καταγράφει επίσης στοιχεία μέσω της κάμερας του κινητού τηλέφωνου, να βλέπει που πάει και τι βλέπει στο Διαδίκτυο ο κάτοχος της συσκευής, να παρακολουθεί τις εφαρμογές chat κ.α. Ειδικοί του τομέα ασφαλείας αναφέρουν ότι οι κρατικές Αρχές υπό τον μανδύα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας επεκτείνουν τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών παρακολούθησης σε επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων, σε ακτιβιστές, σε δημοσιογράφους, σε ακαδημαϊκούς αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς.

Η RCS Lab αναφέρει ότι έχει πελάτες στην Ευρώπη και ότι πάντοτε μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών νόμων διαχειρίζεται υποκλαπέντα δεδομένα από περίπου δέκα χιλιάδες κινητά τηλέφωνα ημερησίως. Η εταιρεία απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την καταγγελία της Google αναφέρει ότι συνεργάζεται εντός των νομικών πλαισίων με τις αστυνομικές και άλλες Αρχές επιβολής του νόμου στην Ευρώπη στη διερεύνηση εγκληματικών πράξεων.

Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 28/6/2022)

You May Like This