Όπως αναφέρει η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχής της Ινδίας, η Google κατέστειλε τον ανταγωνισμό και εμπόδισε την ανάπτυξη αντιπάλων του Android στη χώρα. Το 2019, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας ξεκίνησε μια έρευνα για το κατά πόσον η Google έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας του Android στην αγορά όπου και επικρατούν οι συσκευές με το λειτουργικό σύστημα της αμερικανικής εταιρείας. Τα ευρήματα της έκθεσης αναφέρουν πως χάρη στην τεράστια οικονομική επιφάνεια της Google, μείωσε την ικανότητα άλλων κατασκευαστών να αναπτύσσουν και να πωλούν συσκευές βασισμένες στο Android με δικές τους παραμετροποιήσεις στο λειτουργικό σύστημα.
Αυτές οι συσκευές είναι γνωστές ως “Android forks” και πρόκειται για smartphones που τρέχουν μία προσαρμοσμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google. Για παράδειγμα “Android forks” θεωρούνται τα smartphones με CyanogenMod, ColorOS, HarmonyOS κι άλλα.
Επιπλέον, η επιτροπή ανέφερε ότι η Google που απαιτεί από τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν εφαρμογές Android είναι μια αθέμιτη προϋπόθεση ως αντάλλαγμα για πρόσβαση στο λειτουργικό της σύστημα για κινητά. Η έκθεση αναφέρει πως αυτό παραβιάζει τους νόμους ανταγωνισμού της Ινδίας. Η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε επίσης ότι οι πολιτικές του Play Store ήταν «μονόπλευρες, διφορούμενες, ασαφείς, προκατειλημμένες και αυθαίρετες». Σε μια δήλωση που έλαβε το Reuters, η Google δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την CCI για να «δείξει πως το Android οδήγησε σε περισσότερο ανταγωνισμό και καινοτομία, και όχι κάτι άλλο».
Ο τεχνολογικός γίγαντας φέρεται να απάντησε στους ελέγχους 24 φορές για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώ και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Amazon, η Apple, η Samsung και η Xiaomi απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις της επιτροπής. Ενώ η CCI αποφάσισε ότι η Google κατέστειλε παράνομα τον ανταγωνισμό στη χώρα, η εταιρεία θα έχει άλλη μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της πριν η CCI εκδώσει την τελική της απόφαση μαζί με όποιες ποινές υπάρξουν.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέληξαν επίσης στην απόφαση ότι η Google χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να εμποδίσει την ανάπτυξη αντιπάλων του Android, αποφασίζοντας να «χτυπήσουν» τον τεχνολογικό γίγαντα με πρόστιμο $177 εκατομμυρίων. Απαγόρευσαν επίσης στην εταιρεία να απαιτεί από τους συνεργάτες κατασκευαστές να υπογράφουν συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονταν η δημιουργία και εγκατάσταση εναλλακτικών εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/9/2021)
Join the Conversation →