nowmag.gr

Την Παρασκευή που μας πέρασε, η Intel έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής των δύο νέων της εργοστασίων στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της, στο οποίο έχει κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να κατασκευάζει ημιαγωγούς για τις ανάγκες τρίτων.

Τα εργοστάσια, μία επένδυση $20 δισεκατομμυρίων, με τις ονομασίες FAB 52 και FAB 62, θα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των μονάδων της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στο Τσάντλερ, στην Αριζόνα, σε έξι. Στα νέα εργοστάσια, η εταιρεία θα χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της στην κατασκευή των ημιαγωγών, με την Intel να φιλοδοξεί ότι από το 2025 θα μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια την αντίπαλο της TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Οι νέες μονάδες της Intel, είναι οι πρώτες της επί Αμερικανικού εδάφους που θα κατασκευάζουν chips που προορίζονται για εξωτερικούς πελάτες. Μπορεί η Intel να κατασκευάζει η ίδια τους επεξεργαστές της, ωστόσο στο σχέδιο ανάκαμψης της, περιλαμβάνεται και η κατασκευή επεξεργαστών για λογαριασμό τρίτων, όπως η Qualcomm, καθώς και η ενίσχυση της σχέσης της στον κατασκευαστικό τομέα με τον Αμερικανικό στρατό.

«Θέλουμε να έχουμε περισσότερη ανθεκτικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού» δήλωσε ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, ο οποίος στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας βρέθηκε σε μία συνάντηση στον Λευκό Οίκο για να συζητηθεί η έλλειψη chips σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ως η μοναδική εταιρεία επί Αμερικανικού εδάφους που μπορεί να κάνει τις πιο προηγμένες διεργασίες λιθογραφίας στον κόσμο, πρόκειται να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ο Pat Gelsinger δήλωσε επίσης ότι ήταν πολύ νωρίς για να γνωρίζει το ποσοστό των chips που θα προορίζονται για εξωτερικούς πελάτες και θα κατασκευάζονται σε νέα εργοστάσια, ωστόσο είπε ότι ενδεχομένως θα κατασκευάζονται χιλιάδες wafers (δίσκοι πυριτίου, καθένας διαθέτει εκατοντάδες ή χιλιάδες chips) την εβδομάδα. Η TSMC έχει ήδη αγοράσει εκτάσεις γης στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Φοίνιξ, όχι και πολύ μακριά από τις εγκαταστάσεις της Intel, τις οποίες και σκοπεύει να αξιοποιήσει κατασκευάζονται έξι εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών. Ο Pat Gelsinger, δήλωσε ότι η Intel μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ανακοινώσει και άλλες νέες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνουν οκτώ νέα εργοστάσια κατασκευής chips.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/10/2021)

You May Like This