Από ότι φαίνεται, τα εργοστάσια της Intel δεν έχουν την απαραίτητη «χωρητικότητα» για να παράγουν τόσα chips όσα απαιτεί η αγορά, με αποτέλεσμα η Intel να εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την GlobalFoundries -η οποία κάποτε άνηκε στην AMD- έναντι περίπου $30 δισεκατομμυρίων.
Αν οι πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal ευσταθούν, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η Intel στην ιστορία της. Η GlobalFoundries ανήκει στην εταιρεία Mubadala Investment Co., επενδυτικό βραχίονα της κυβέρνησης του Abu Dhabi που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Στα πρώην ιδιόκτητα εργοστάσια της AMD κατασκευάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις το 7% των ημιαγωγών παγκοσμίως -έχοντας πελάτες όπως οι AMD, Qualcomm και Nvidia- σε μία αγορά, εκείνη των υπηρεσιών παραγωγής ημιαγωγών, της οποίας ο ετήσιος κύκλος αγγίζει τα $86 δισεκατομμύρια.
Η Intel επιδιώκει επίσης να εξαγοράσει και την εταιρεία σχεδίασης chips RISC-V, SiFive, έναντι $2 δισεκατομμυρίων ως μέρος μίας μεγάλης προσπάθειας αναδιοργάνωσης της εταιρείας, της οποίας ηγείται ο νέος CEO της Intel, Pat Gelsinger. Η Intel επίσης, ως μέρος αυτής της νέας στρατηγικής, σκοπεύει να γίνει κατασκευαστής ημιαγωγών και για άλλες εταιρείες και για να επιτύχει τον στόχο της σκοπεύει να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια για να αυξήσει τις γραμμές παραγωγής της. Το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ιρλανδία πρόκειται σύντομα να θέσει σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής 7nm του ενώ υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή και άλλων εργοστασίων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα οποία θα στοιχίσουν στην Αμερικάνικη εταιρεία περί τα $20 δισεκατομμύρια.
Αξίζει να επισημάνουμε, ότι τα σχέδια της εξαγοράς της GlobalFoundries έρχονται την ώρα που η Mubadala Investment Co. ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της GlobalFoundries μέσω του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Intel και η Mubadala Investment Co.
Να αναφέρουμε ότι στις 26 Αυγούστου του 2019, η GlobalFoundries υπέβαλε αγωγές ενάντια στην TSMC για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας καθώς και ενάντια σε ορισμένες πελάτες της TSMC σε δικαστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η GlobalFoundries ισχυρίστηκε ότι οι τεχνολογίες 7nm, 10nm, 12nm, 16nm και 28nm της TSMC παραβίαζαν 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας της. Η GlobalFoundries μάλιστα ονόμασε 20 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι Apple, Broadcom, MediaTek, Nvidia, Qualcomm, Xilinx, Arista, ASUS, BLU, Cisco, Google, Hisense, Lenovo, Motorola, TCL, OnePlus, Avnet/ EBV, Digi-Key και Mouser. Στις 27 Αυγούστου, η TSMC ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις καταγγελίες αλλά δήλωσε πεπεισμένη ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.
Την 1η Οκτωβρίου του 2019, η TSMC απάντησε στην GlobalFoundries υποβάλλοντας αγωγές παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εναντίον της στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Σιγκαπούρη ισχυριζόμενη ότι παραβίαζε 25 από τα δικά της διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες 12nm, 14nm, 22nm, 28nm και 40nm. Τελικά, στις 29 Οκτωβρίου του 2019, οι δύο εταιρείες, TSMC και η GlobalFoundries, κατέληξαν σε συμβιβασμό και ανακοίνωσαν την επίλυση της διαφοράς τους μέσω cross-licensing -επί της ουσίας επιτρέπει η μία στην άλλη να χρησιμοποιεί τα διπλώματα ευρεσιτεχνιών τους χωρίς κόστος- το οποίο μάλιστα θα ισχύει και για τις τεχνολογίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που θα υποβληθούν από τις εταιρείες για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/7/2021)
Join the Conversation →