nowmag.gr

Σε μια απόφαση που δεν έχει να κάνει με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Google ανακοίνωσε πως σταματά την υποστήριξη των Google Mobile Services για όσα smartphones προορίζονται για την αγορά της Τουρκίας, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, ενώ βάζει φρένο και στις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος για τη γείτονα χώρα.

Το ζήτημα προέκυψε λόγω της διαμαρτυρίας της ρώσικης Yandex, η οποία ανέφερε στις τουρκικές αρχές πως η Google δεν προσφέρει στους Τούρκους τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικής μηχανής αναζήτησης στα smartphones τους, μετά από μια αλλαγή στις προϋποθέσεις συνεργασίας με τους διανομείς στην Τουρκία. Οι αρχές πήραν επίσημα το μέρος της Yandex και μάλιστα έριξαν πρόστιμο ύψους $17.4 εκατομμυρίων στη Google.

Από την πλευρά της, η Google πραγματοποίησε κάποιες αλλαγές σε αυτούς τους κανόνες, οι οποίες, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν τις τουρκικές αρχές μιας και οι χρήστες εξακολουθούν να μην έχουν άλλη επιλογή πλην του Google Search στις συσκευές τους. Επιπρόσθετα, αποφάσισαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις με πρόστιμο 0.05% στον ημερήσιο τζίρο της Google εώς ότου λυθεί το ζήτημα.

Η Google έχει στη διάθεση της 60 ημέρες για να εφεσιβάλει την απόφαση της Τουρκίας και προφανώς ασκεί πίεση με το μπλοκάρισμα των Google Mobile Services και των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος.

Πηγή: techgear

Κώστας Παπαζαχαρίου (18/12/2019)

You May Like This