nowmag.gr

Η Ericson πιστεύει ότι η υιοθέτηση του 5G θα είναι πιο γρήγορη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, καθώς η έγκαιρη άφιξη των δικτύων και η ισχυρή υποστήριξη από τους προμηθευτές υλικού και τους κατασκευαστές εξαρτημάτων θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της αύξησης του αριθμού συνδρομητών.

Ο σουηδικός κατασκευαστής εξοπλισμού δικτύων προβλέπει ότι θα υπάρξουν 1.9 δισεκατομμύρια συνδρομητές 5G από το 2024, 400 εκατομμύρια περισσότεροι δηλαδή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του πέρυσι. Ωστόσο, η άμεση διείσδυση θα είναι σχετικά χαμηλή, με μόλις δέκα εκατομμύρια χρήστες 5G έως το τέλος του 2019. Τα εμπορικά δίκτυα διατίθενται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ericson πιστεύει ότι η κάλυψη των 5G δικτύων θα φτάσει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού εντός πέντε ετών, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα και στο 65% αν οι φορείς εκμεταλλευτούν νέες τεχνολογίες, όπως την κοινή χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό θα επιτρέπει στις εταιρίες να μεταδίδουν 4G και 5G σήματα χρησιμοποιώντας τις ίδιες συχνότητες.

Ο επικεφαλής των Δικτύων της Ericson, Fredrik Jejdling, δήλωσε για τις προοπτικές του 5G: «Το 5G ξεκινά οριστικά και με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που αντανακλά τον ενθουσιασμό των παρόχων υπηρεσιών και των καταναλωτών για τη νέα τεχνολογία. Το 5G θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή και τις επιχειρήσεις των ανθρώπων, δημιουργώντας κέρδη πέρα ​​από το IoT και την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ωστόσο, τα οφέλη του 5G μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο με την εδραίωση ενός σταθερού οικοσυστήματος, στο οποίο όλοι οι συνεργάτες της τεχνολογίας, της κανονιστικής ρύθμισης, της ασφάλειας και των βιομηχανιών θα έχουν από έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσουν».

Μέσα σε πέντε χρόνια, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο όλων των κινητών δεδομένων θα μεταδίδεται μέσω 5G, αλλά το LTE θα παραμείνει η κυρίαρχη ραδιοτεχνολογία για αρκετό ακόμα καιρό. Πράγματι, η ανάπτυξη δικτύων 5G θα βελτιώσει πραγματικά τις υπηρεσίες 4G, καθώς παρέχουν τις βάσεις για την υποδομή επόμενης γενιάς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυκλοφορία δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται. Η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 82% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και εκτιμάται ότι ένας αριθμός 131Exabytes το μήνα θα μεταδίδεται μέχρι το 2024, καθώς το 5G θα εδραιώνεται.

Παρά την αισιοδοξία της Ericson, δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος τυχόν απαγορεύσεων στη χρήση του kit της Huawei. Οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες έχουν αποκλείσει τον πωλητή από την εγκατάσταση των 5G δικτύων και παροτρύνουν τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Η Huawei αρνείται τυχόν ισχυρισμούς περί θεμάτων ασφαλείας, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει επιθυμία από τους φορείς των δικτύων για απαγόρευση του εξοπλισμού της, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος, καθυστερήσεις και μειωμένη καινοτομία.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This