nowmag.gr

Η Amazon φέρεται να αναπτύσσει μία συσκευή που ενσωματώνει την ψηφιακή βοηθό Alexa και θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να παρακολουθεί τα σημάδια της άπνοιας ύπνου, ενώ θα χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, η συσκευή της Amazon έχει μέγεθος ανθρώπινης παλάμης και έχει σχεδιαστεί ώστε να τοποθετείται στο κομοδίνο του κατόχου και χρησιμοποιώντας χιλιοστομετρικά κύματα ραντάρ να καταγράφει την αναπνοή του ατόμου. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζονται διακοπές στην αναπνοή του ανθρώπου που κοιμάται και ενδεχομένως συνδέονται με την άπνοια ύπνου, δηλαδή την σοβαρή διαταραχή η οποία συμβαίνει όταν η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ιδέα χρήσης τεχνολογίας ραντάρ για την παρακολούθηση του ύπνου δεν είναι κάτι το εντελώς νέο. Ήδη από το 2014 η Nintendo είχε ανακοινώσει μία συσκευή που θα μπορούσε να παρακολουθεί τον ύπνο του ατόμου χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν ήταν σίγουρη ότι η συσκευή θα μπορουσε να γίνει ένα προϊόν που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά. Μόλις πριν λίγους μήνες η OnePlus ανακοίνωσε αυτή την φορά ένα concept smartphone που χρησιμοποιώντας τεχνολογίας ραντάρ mmWave θα παρακολουθούσε την αναπνοή του χρήστη.

Προς το παρόν, το πρόγραμμα της Amazon αναπτύσσεται κάτω από την κωδική ονομασία Brahms, όνομα που παραπέμπει στον γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιόχαν Μπράμς που συνεθεσε το Lullaby (Νανούρισμα) το 1868, τον τελευταίο ένα χρόνο. Στην τωρινή της μορφή η συσκευή περιγράφεται σαν “ένα εξαγωνικό pad συνδεδεμένο σε μία μεταλλική ενσύρματη βάση”. Στα σχέδια της Amazon είναι να προσαρμόσει στην συσκευή τις δικές της τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και επικοινωνίας με το υπολογιστικό νέφος (cloud) ώστε αυτή να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί κάθε είδους διαταραχή της αναπνοής, πέρα από την υπνική άπνοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το project Brahms αποτελεί την δεύτερη κίνηση της Amazon στον τομέα της τεχνολογίας υγείας καθώς πέρυσι είχε προηγηθεί το λανσάρισμα του Halo, ενός wearable fitness tracker αξίας 100 δολαρίων που, πέραν των άλλων λειτουργιών, έχει την ικανότητα να καταγράφει τις σωματικές λειτουργίες και την φωνή του κατόχου ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθά στην βελτίωση της υγείας του ατόμου. Παράλληλα, έχει λασαριστεί και η υπηρεσία Pharmacy για την παράδοση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/1/2021)

You May Like This