nowmag.gr

Υπό την αβεβαιότητα, που προκαλεί η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, κινείται η παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τις εταιρείες ερευνών να αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αγοράς το 2020. Αγοραστές και κατασκευαστές αναπροσαρμόζουν, ήδη, τη στρατηγική τους, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα.

Σε αναθεώρηση των δαπανών τους για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών προχωρούν οι εταιρείες ανά τον κόσμο

Οι παγκόσμιες δαπάνες στον τομέα των ΤΠΕ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Ιανουαρίου του 2020, θα αυξάνονταν κατά 5,1% φέτος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα της αγοράς για τον Φεβρουάριο του 2020, ο ρυθμός αυτός έχει ήδη μειωθεί σε 4,3% και πιθανότατα θα μειωθεί σε 3% με βάση την πορεία της αγοράς κατά τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με ένα απαισιόδοξο σενάριο, η τελική ανάπτυξη της αγοράς για το 2020 θα είναι της τάξης του 1%, εφόσον βέβαια η κρίση δεν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που θα οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς.

Μέχρι το τέλος του 2020, με βάση ένα απαισιόδοξο σενάριο, οι δαπάνες σε ΤΠΕ θα αυξηθούν κατά 1% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση άνω του 4%. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, και αυτές οι προβλέψεις είναι πολύ πιθανό να “ψαλιδιστούν” περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Ρευστή κατάσταση
Βασισμένη στην πορεία του 1ου τριμήνου του 2020, η IDC αναμένει πλέον σημαντική επιβράδυνση των δαπανών για hardware κυρίως κατά το 1ο εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, οι δαπάνες για λογισμικό και υπηρεσίες, επίσης, επηρεάζονται από τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού, του εμπορίου και του επιχειρηματικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα σε όσα αναφέρει η IDC (Worldwide Black Book Live Edition), “η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν σαφώς προς μία κατεύθυνση, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να κατανοήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο κίνδυνος μιας καθοδικής πορείας αυξάνεται καθημερινά, αλλά η διάρκεια της κρίσης παραμένει άγνωστη και αυτή είναι που θα κρίνει τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς για το σύνολο του έτους”.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν: “οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, ώστε πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις υποθέσεις και τις προσδοκίες μας. Το απαισιόδοξα σενάρια αντανακλούν μια αγορά πληροφορικής, στην οποία η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη μεταφράζεται σε ασθενέστερες επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες σε όλες τις τεχνολογίες μέσα στα επόμενα τρίμηνα”.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This