nowmag.gr

Η Ολλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που επεκτείνει το εθνικό της σύστημα Amber Alert σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM).

Ξεκινώντας την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 300 ATMs της κατασκευάστριας εταιρίας ATM In2Retail έχουν αρχίσει να προβάλουν στα screensaver τους φωτογραφίες των αγνοουμένων παιδιών. Προς το παρόν, τα συμβατά με το Amber Alert ATMs εγκαθίστανται μόνο σε επιλεγμένες τοποθεσίες, όπως διεθνή αεροδρόμια (στο Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ), ορισμένα εθνικά αεροδρόμια, μεγάλα εμπορικά κέντρα και πλησίον δημοφιλών τουριστικών αξιοθέατων. Οι αρχές αναφέρουν ότι έχουν προγραμματίσει να καλύψουν ολόκληρη τη χώρα και να επεκτείνουν το σύστημα στις οθόνες και άλλων διανομέων ATM.

Τα ATMs θα μπορούν να εμφανίζουν δύο τύπους ειδοποιήσεων. Ο ένας είναι το Amber Alert (όταν η ζωή ενός παιδιού βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο) και ο άλλος είναι μια ολλανδική ειδική ειδοποίηση όχι τόσο επείγουσα όσο το Amber Alert, η οποία ονομάζεται Vermist Kind Alert (όταν οι αρχές ανησυχούν εξαιρετικά για την κατάσταση ενός αγνοουμένου παιδιού). Εκτός από την προβολή φωτογραφιών παιδιών που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν απαχθεί, τα ATMs θα προβάλουν επίσης μια δεύτερη καμπάνια, με την οποία οι αρχές θα παροτρύνουν τους Ολλανδούς πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα Amber Alert, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και στα τηλέφωνά τους.

Το σύστημα Amber Alert αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ανάλογα με τη δομή κάθε εθνικού δικτύου, οι αρχές μπορούν να εμφανίζουν ειδοποιήσεις για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν απαχθεί στα τηλέφωνα των χρηστών (μέσω μηνυμάτων SMS), στις τηλεοράσεις (διακόπτοντας τις κανονικές τηλεοπτικές εκπομπές) ή σε συμβατές διαφημιστικές πινακίδες. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που ανάπτυξε ένα σύστημα που μπορεί να εμφανίζει τις ειδοποιήσεις αυτές στις οθόνες των ATMs. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Amber Alert Europe εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη νέα και καινοτόμο συνεργασία, ενώ ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα αυτό το σπουδαίο παράδειγμα».

You May Like This