nowmag.gr

Την στήριξη της στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα εξέφρασε χθες η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G”, το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα “προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση”. Με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε, χθες, το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην απόφαση της δημοτικής αρχής της Καλαμάτας να ζητήσει τη διακοπή της πιλοτικής ανάπτυξης υποδομών 5ης γενιάς ασύρματων δικτύων στην πόλη.

Όπως τονίζει, τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας: “Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος”, υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση.

Απαντώντας στις ανησυχίες για τα επίπεδα ακτινοβολίας της νέας τεχνολογίας, το Υπουργείο σχολίασε: “ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που εξέδωσε η ΕΕΑΕ στις 12 Μαρτίου 2019, “το 2018 δεν διαπιστώθηκαν εντός αστικού ιστού, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία (…)”. Επιπροσθέτως, η ΕΕΑΕ διαθέτει κινητές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες έχουν, ήδη, δοθεί σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή τους”.

Περί ακτινοβολίας
Αναφορικά με το ίδιο θέμα, αυτό της ακτινοβολίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζει ότι “ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχο τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Το Υπουργείο καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους θεσμοθετημένους φορείς της Πολιτείας για τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία υποδομών.

Αντιδράσεις
Τμήμα της ανάπτυξης του πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα διαχειρίζεται η εταιρεία Wind, ενώ αντίστοιχα προγράμματα τρέχουν και οι δύο άλλοι πάροχοι κινητής, η Vodafone (στα Τρίκαλα) και η Cosmote (στον δήμο Ζωφράφου).

“Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος, που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα”, αναφέρει η Wind σε ενημέρωσή της σχετικά με το όλο θέμα που έχει ανακύψει. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της. Τα δίκτυα νέας γενιάς, όπως είναι η οπτική ίνα και το 5G, τα οποία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων και να αναζωογονήσουν πολλούς κλάδους. Αυτό δεν θα συμβεί όμως, εάν δεν σταματήσουμε να υψώνουμε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη”, τονίζει η εταιρεία.

 

You May Like This