nowmag.gr

Μπορεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για 5G συσκευές να εντείνεται το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αποθαρρύνουν τους χρήστες από την αγορά ενός νέου smartphone για αντικατάσταση του υφιστάμενου. Για την ακρίβεια, υπό το βάρος της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύκλος αναβάθμισης των smartphones επιμηκύνεται πλέον στα τρία χρόνια από κάτι περισσότερο από δύο χρόνια σήμερα. Αυτή η τάση προφανώς και αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για την αγορά των smartphones γενικότερα και των 5G smartphones ειδικότερα.

Το ενδιαφέρον για 5G συσκευές αυξάνεται, αλλά οι επιπτώσεις της κρίσης αποθαρρύνουν τους χρήστες από αντικατάσταση των συσκευών

Σύμφωνα με έρευνα σε 14.273 χρήστες smartphones παγκοσμίως, οι καταναλωτές ανέφεραν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (72%), την ανθεκτικότητα (66%), την ασφάλεια (65%) και την ποιότητα της κάμερας (54%) ως τις κορυφαίες προτεραιότητες για την αγορά του επόμενου smartphone τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η 5G συνδεσιμότητα τοποθετείται από τους ίδιους τους χρήστες στην πέμπτη θέση με 34%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το GSMA Intelligence σημειώνει ότι οι μάχες μεταξύ των κατασκευαστών θα εστιαστούν πλέον στη μεσαία κατηγορία τιμών smartphones. Και αυτό καθώς οι κατασκευαστές, έχοντας λάβει το σχετικό μήνυμα της αγοράς, αναπροσαρμόζουν πλέον τη στρατηγική τους για να προσαρμοστούν στα νέα καταναλωτικά δεδομένα που προκαλεί ο Covid-19.

Ζήτημα τιμής
Στη νέα έκθεσή του το GSMA Intelligence επισημαίνει ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των συνολικών πωλήσεων smartphones βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, επικεντρώνοντας τον ανταγωνισμό των εταιρειών περισσότερο στην τιμή και λιγότερο στα χαρακτηριστικά. Ήδη η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones έχει μειωθεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο μεταξύ από το πρώτο τρίμηνο του 2019 έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Και η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί.

Πωλήσεις
Η συνολική αγορά των 5G smartphones επηρεάζεται έντονα από την πανδημία του COVID-19 και την παγκόσμια οικονομική κρίση, που αυτή έχει προκαλέσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Canalys, το τρέχον έτος θα διατεθούν στη διεθνή αγορά 280 εκατ. 5G smartphones.

Τα σκήπτρα και το 2021 όσον αφορά στις πωλήσεις smartphones, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, θα κρατήσει η Κίνα, με τη Βόρεια Αμερική να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την κατηγορία. Η Ευρώπη θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά στις πωλήσεις 5G smartphones.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canalys, έως το 2021, σχεδόν το 60% των αποστολών smartphone 5G στην Κίνα θα έχει τιμή διάθεσης χαμηλότερη από τα 400 δολάρια. Η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones στην Ευρώπη -κατά τους αναλυτές- αναμένεται να μειωθεί επίσης, αλλά πιο σταδιακά, φτάνοντας τα $ 765 το 2021 και τα $ 477 το 2024.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This