Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί, αλλά η τελευταία αποδεικνύει ότι σε ορισμένους τομείς της τεχνολογίας έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Συγκεκριμένα, οι τρεις μεγάλοι κρατικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας έγραψαν ιστορία ενεργοποιώντας το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στον κόσμο. Με περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο ενεργές συνδέσεις, η Κίνα είναι σαφέστατα η μεγαλύτερη mobile αγορά στον κόσμο και η ανάπτυξη των δικτύων 5G, με την αρωγή κυρίως της Huawei, της δίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από κάθε άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Είναι επιτακτική, μάλιστα, η ανάγκη λειτουργίας των δικτύων 5G, διότι με τόσες ενεργές συνδέσεις οι πάροχοι ζορίζονται για να εξυπηρετήσουν την τεράστια ζήτηση σε data.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της mobile τεχνολογίας που η Κίνα αποκτά τον ρόλο του ηγέτη, παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν σκοπεύει να λανσάρει εμπορικά τα δίκτυα 5G μέχρι το 2020. Χρονικά, λοιπόν, θα είναι πίσω από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα, αλλά μόλις πάρει την απόφαση να το λανσάρει εμπορικά, θα αποκτήσει άμεσα ανταγωνιστικό προβάδισμα έναντι όλων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάλυψη δικτύων 5G σε ορισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων (π.χ. Πεκίνο, Σενζέν και Σαγκάη), ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα στηθούν τουλάχιστον 50.000 κόμβοι σε όλη τη χώρα. Σημείωστε, επίσης, ότι και οι 3 κρατικοί πάροχοι της Κίνας μοιράζονται τις ίδιες υποδομές με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα επέσπευσε την ανάπτυξη των δικτύων 5G λόγω της συμπεριφοράς των ΗΠΑ απέναντι στις Huawei και ZTE. Με το λανσάρισμα ενός τόσο μεγάλου δικτύου 5G, η Κίνα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία των κινέζικων εταιρειών (όχι ότι είναι κάτι καινούργιο αυτό), αλλά και να αποκτήσει ηγετική θέση στην εξυπηρέτηση των παγκόσμιων αναγκών για επαγγελματικές εφαρμογές στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του edge computing.
πηγή: zougla.gr
Join the Conversation →