του David Meyer
Η Γερμανία λατρεύει την αυτονομία. Έχοντας κουραστεί να βλέπει τις γερμανικές εταιρείες να στρέφονται προς ξένους παρόχους υπολογιστικής cloud, όπως οι Google, Microsoft και Amazon, η γερμανική κυβέρνηση ηγείται της προσπάθειας δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου cloud με την επωνυμία Gaia–X. Η Γαλλία υποστηρίζει την πρωτοβουλία.
«Τα δεδομένα θα είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη του μέλλοντος» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier στις αρχές της εβδομάδας. «Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται επειγόντως υποδομές που θα εξασφαλίζουν αυτονομία στα δεδομένα».
Η πρωτοβουλία δεν είναι αποκλειστικά κυβερνητική- τα γερμανικά σχέδια διαμορφώθηκαν με την καθοριστική συμβολή μεγάλων γερμανικών εταιρειών όπως η Deutsche Telekom, η Deutsche Bank, η Siemens και η Bosch.
Και η Γαλλία θέλει επίσης να… ξεκόψει από τους αμερικανικούς παρόχους cloud· στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση είπε ότι ζήτησε από γαλλικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η εταιρεία cloud OVH και η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Dassault Systèmes να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια.
Σε συνέδριο ψηφιακής τεχνολογίας στη Γερμανία την περασμένη Τρίτη, ο Altmaier είπε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεργαστούν πάνω στην ανάπτυξη των βασικών concept του Gaia-X, προτού προσκαλέσουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους του χρόνου.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι απαραίτητη για να δαμάσουμε την τεχνολογική επανάσταση του 21ου αιώνα» είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire σε δήλωσή του. «Θέλουμε να εγκαταστήσουμε ασφαλείς και κυρίαρχες ευρωπαϊκές υποδομές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών δεδομένων, καθώς και να αναπτύξουμε τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων».
Πάντως, η ιδέα της εξασφάλισης αυτονομίας στον χώρο των δεδομένων δεν είναι κάτι νέο για την Ευρώπη· οι προηγούμενες προσπάθειες όμως, η αλήθεια είναι, δεν οδήγησαν σε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Η πιο αξιοσημείωτη προσπάθεια προήλθε από τη Γαλλία.
Το 2012, η τότε κυβέρνηση της χώρας διοχέτευσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε δύο νέες κοινοπραξίες cloud, το Numergy και το Cloudwatt, καθένα εκ των οποίων ανήκε κατά το 1/3 στο κράτος, ενώ τα 2/3 βρέθηκαν υπό τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών SFR και Orange αντίστοιχα. Αφότου απέτυχε να προσελκύσει αρκετούς πελάτες, η Numergy απορροφήθηκε από την SFR το 2016. Και πριν από μερικούς μήνες η Orange αποφάσισε ότι ούτε η Cloudwatt, η οποία αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, μπορεί να σωθεί. Η υπηρεσία θα κλείσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Αυτό που προτείνει σήμερα η Γερμανία τροφοδοτείται από τον ίδιο παράγοντα που κινητοποίησε τη Γαλλία στο παρελθόν: τον φόβο ότι οι νόμοι περί κατασκοπείας των ΗΠΑ επιτρέπουν την παρακολούθηση ευρωπαϊκών δεδομένων. Σύμφωνα με τον Νόμο περί Cloud που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι, οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαιτούν δεδομένα από τους διακομιστές αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, ακόμα κι όταν αυτοί οι διακομιστές βρίσκονται σε ξένη χώρα.
Ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι αυτή η κατάσταση είναι «απολύτως απαράδεκτη».
Ένα άλλο στοιχείο που παίζει ρόλο στη γερμανική πρωτοβουλία είναι η επιθυμία να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Σε δήλωσή της την περασμένη Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση περιέγραψε την αυτονομία στο cloud ως έναν παράγοντα που θα «προσφέρει νέες δυνατότητες σε πλατφόρμες ‘Made in Europe’», με εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης μαζί με παράλληλη προστασία της ιδιωτικότητας, δίχως να υπάρχει εξάρτηση από ξένες υπηρεσίες.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα καταστεί ευκολότερο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μοιράζονται βιομηχανικά δεδομένα.
«Μέσω της συνεργασίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επωφεληθούν από μία μεγαλύτερη δεξαμενή δεδομένων για να αναπτύξουν τους αλγορίθμους τους και να ενισχύσουν τη θέση τους σε μια παγκόσμια και εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά. Αυτό είναι σημαντικό για την ψηφιακή και τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης» είπε ο Le Maire.
Πηγή: fortunegreece.gr
Join the Conversation →