nowmag.gr

Η Loon είναι θυγατρική εταιρία της Alphabet Inc., η οποία ξεκίνησε από το 2016 να χρησιμοποιεί ηλιακά τροφοδοτούμενα μπαλόνια ως φορέας Wi-Fi, τροφοδοτώντας περιοχές με σήμα μέσω του αέρα.

Όταν την Κυριακή σημειώθηκε στο Περού ένας τεράστιος σεισμός μεγέθους 8,0 βαθμών της κλίμακας Richter, η εταιρία Loon ανταποκρίθηκε άμεσα, χρησιμοποιώντας τα μπαλόνια της για να παρέχει LTE σύνδεση στις περιοχές που επλήγησαν. Η άμεση ανταπόκριση της Loon οφείλεται στο γεγονός ότι δραστηριοποιούνταν ήδη στη χώρα. Η εταιρεία αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας εμπορικής σύμβασης με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefónica, η οποία θα εξασφαλίσει την παροχή κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές τη χώρας, ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι απομακρυσμένες. Τον τελευταίο μήνα η Loon είχε ξεκινήσει να εγκαθιστά την υποδομή της και να δοκιμάζει τα πρώτα μπαλόνια της. Μετά την εκδήλωση του σεισμού, η κυβέρνηση του Περού και η Telefónica ζήτησαν από την εταιρία να στείλει μπαλόνια στην περιοχή που είχε πληγεί, με το πρώτο μπαλόνι να φτάνει την Τρίτη και τα επόμενα να βρίσκονται ήδη καθοδόν. Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρίας Loon, Alastair Westgarth, «η εταιρία έχει αναπτυχτεί σε τέτοιο βαθμό που μας βοηθάει να κατανοούμε καλύτερα την δυνατότητά μας για να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε σενάρια καταστροφών. Και ο σεισμός στο Peru αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι είμαστε σε ετοιμότητα. Όταν η Loon δραστηριοποιείται ήδη σε μια χώρα, η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε μια φυσική καταστροφή μπορεί να μετρηθεί σε ώρες ή ημέρες, παρά σε εβδομάδες».

Η Loon χρησιμοποίησε επίσης τα διαδικτυακά μπαλόνια της το 2017 στο Puerto Rico, παρέχοντας σύνδεση internet σε 100.000 ανθρώπους που επλήγησαν από τον τυφώνα Maria. Για την παροχή των υπηρεσιών της τότε, χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τη Loon, στόχος της είναι να παρέχει τις υπηρεσίες της σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν τις έχουν, ανεξάρτητα από το αν έχει συμβεί κάποια καταστροφή. Η εταιρεία σχεδιάζει να δρομολογήσει εμπορική υπηρεσία αργότερα φέτος, με την οποία θα παρέχει mobile internet πρόσβαση σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται.

του Χάρη Ματθαίου 

 

You May Like This