nowmag.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται αγωγή εναντίον της Google, η οποία κατηγορείται για συλλογή δεδομένων από χρήστες που σερφάρουν στο Διαδίκτυο σε «κατάσταση ανώνυμης περιήγησης». Η αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα τον Ιούνιο του 2020, αναφέρει ότι ακόμη και όταν οι καταναλωτές απενεργοποιούν τη συλλογή δεδομένων στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, τα προσωπικά τους δεδομένα συλλέγονται από άλλα εργαλεία της Google.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Google παρακολουθεί και συλλέγει το ιστορικό περιήγησης των καταναλωτών και άλλα δεδομένα δραστηριότητας ιστού, ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι καταναλωτές για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων τους. Αναφέρεται επίσης ότι στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι χρήστες του Google ξεκινούν ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web με ενεργοποιημένη τη λειτουργία «ιδιωτικής περιήγησης» (όπως συνιστά η Google σε χρήστες που επιθυμούν να περιηγηθούν ιδιωτικά στον Ιστό), η Google παρακολουθεί τα δεδομένα περιήγησης των χρηστών και άλλες πληροφορίες αναγνώρισης.

Τα εργαλεία που φέρεται να χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αυτών των δεδομένων περιλαμβάνουν το Google Analytics, το Google Ad Manager, τις προσθήκες ιστότοπων, τις εφαρμογές για κινητά, το «κουμπί σύνδεσης Google» για ιστότοπους και άλλες ακόμα εφαρμογές. «Για να αποφεύγεται η κοινή χρήση πληροφοριών με την Google, η εταιρεία συστήνει στους καταναλωτές της ότι χρειάζεται μόνο να εκκινούν ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως τον Google Chrome, τον Safari, τον Microsoft Edge ή τον Firefox σε» λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης «, αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο και συνεχίζει: «Όταν οι χρήστες ακολουθούν τα προαναφερθέντα βήματα, η Google συνεχίζει να παρακολουθεί, να συλλέγει και να αναγνωρίζει τα δεδομένα περιήγησής τους σε πραγματικό χρόνο, καταστρατηγώντας τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους σχετικά με την τηλεφωνική σύνδεση και παραβιάζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών στην ιδιωτική ζωή.»

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet Inc., ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες είχαν συναινέσει στην πολιτική απορρήτου της εταιρείας, στην οποία αναφέρονται οι πρακτικές συλλογής δεδομένων. Ωστόσο, την Παρασκευή 12 Μαρτίου ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lucy Koh στο San Jose της California, αποφάσισε να μην απορρίψει την υπόθεση. Ο Koh, ο οποίος στο παρελθόν προέδρευσε επί των δικαστικών διαφορών μεταξύ Apple – Samsung σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δήλωσε: «Το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Google δεν ειδοποίησε τους χρήστες ότι συμμετέχει στη φερόμενη συλλογή δεδομένων όταν ο χρήστης βρίσκεται σε λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης.»

Η υπ’ αριθμόν 20-3664 υπόθεση, Brown κατά Google LLC, κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Βόρεια Περιφέρεια της California. Οι ενάγοντες θα ζητήσουν αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για την εικαζόμενη παραβίαση των νόμων περί απορρήτου του Golden State. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda, η εταιρεία αμφισβητεί έντονα αυτούς τους ισχυρισμούς και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά ενάντια σε αυτές τις κατηγορίες.

Χάρης Ματθαίου

Editorial, NoW 26, Απρίλιος 2021

You May Like This