Το περασμένο έτος, η εφημερίδα The Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το 2% των 1.000 highest-grossing εφαρμογών στο Apple App Store ήταν κάποιος τύπος απάτης. Από ότι φαίνεται μάλιστα, και το App Store για υπολογιστές Mac δεν έχει «ανοσία» σε τέτοιου τύπου εφαρμογές που έχουν στόχο να εξαπατήσουν τους χρήστες.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Verge, ο γνωστός developer Kostas Eleftheriou αποκάλυψε ορισμένες εφαρμογές στο Mac App Store, οι οποίες χρησιμοποιούν αναδυόμενα παράθυρα για να δυσκολεύουν την έξοδο από την εφαρμογή εκτός και αν πληρωθεί συνδρομή. Στο παρελθόν, ο ίδιος developer είχε εντοπίσει μία σειρά από εφαρμογές απάτη για την πλατφόρμα iOS, οι οποίες είχαν καταφέρει να περάσουν από τη διαδικασία ελέγχου της Apple. Ο Kostas Eleftheriou ξεκίνησε να διερευνά μία σειρά από εφαρμογές αφότου ένας χρήστης του Twitter με το όνομα Edoardo Vacchi προχώρησε σε μία ανάρτηση για το app My Metronome, το οποίο απενεργοποιεί την επιλογή «Quit» εκτός και αν ο χρήστης πληρώσει συνδρομή.
Η Apple απλοποίησε τη διαδικασία αναφοράς εφαρμογών scam στο iOS 15, ωστόσο ο Edoardo Vacchi είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος -τουλάχιστον ακόμα- για να αναφέρει κάποιος το My Metronome σε Mac. Ο Kostas Eleftheriou επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του Edoardo Vacchi και έδειξε στον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας The Verge και άλλες εφαρμογές που επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά. Ο developer εφαρμογών για τις πλατφόρμες macOS και iOS, Jeff Johnson προχώρησε στη δική του έρευνα και ανακάλυψε ότι η εταιρεία ανάπτυξης πίσω από την εφαρμογή My Metronome είναι η εταιρεία Music Paradise, η οποία έχει την ίδια διεύθυνση στη Ρωσία με μία άλλη εταιρεία ανάπτυξης με την ονομασία Groove Vibes.
Ένας δημοσιογράφος από την ιστοσελίδα The Verge κατέβασε εφαρμογές τόσο της Music Paradise όσο και της Groove Vibes και διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένες από αυτές μπορούσαν να τερματιστούν κανονικά, κάποιες άλλες απενεργοποιούσαν την επιλογή τερματισμού και τα πλήκτρα αναγκαστικής εξόδου στον Mac. Οι χρήστες, εξακολουθούν να μπορούν να εξέλθουν από το περιβάλλον χρήσης των εφαρμογών χωρίς να πληρώσουν ωστόσο οι σύνδεσμοι για το κλείσιμο των αναδυόμενων παραθύρων φαίνεται να σχεδιάστηκαν σκόπιμα για να δυσκολεύουν τη διαδικασία.
Η Apple μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει μία εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία ελέγχου των εφαρμογών για το App Store – ο Tim Cook μάλιστα είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της δίκης με την Epic Games, ότι το κατάστημα της εταιρείας χωρίς αυτή την αυστηρή διαδικασία ελέγχου των εφαρμογών θα ήταν ένα «τοξικό χάος». Παρά τα μέτρα που έχει ωστόσο λάβει η γνωστή εταιρεία, εξακολουθούν να διαφεύγουν αρκετές εφαρμογές που έχουν στόχο να εξαπατήσουν τους χρήστες, και μάλιστα η Apple ενδέχεται να κερδίζει χρήματα από αυτές (εξαιτίας των in-app purchases). Σύμφωνα με το άρθρο της The Washington Post που είχε δημοσιευτεί πέρυσι, τέτοιες εφαρμογές εξαπάτησης ενδέχεται να έχουν χρεώσει τους χρήστες συνολικά με το ποσό των $48 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών της Apple από την προμήθεια. Η εφαρμογή My Metronome δεν είναι πλέον διαθέσιμη στο Mac App Store, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν αφαιρέθηκε από το κατάστημα από την ίδια την Apple.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/4/2022)
Join the Conversation →