nowmag.gr

Τα Windows 10 δεν έχουν πολύ χρόνο ακόμη. Μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης της ζωής τους στις 14 Οκτωβρίου 2025, η Microsoft θα σταματήσει να αναπτύσσει και να διανέμει επιδιορθώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό σύστημα. Μετά από αυτό, θα είναι ριψοκίνδυνο να χρησιμοποιείτε μια συσκευή με Windows 10 στο διαδίκτυο, λόγω των πιθανών κενών ασφαλείας που η Microsoft δεν θα εργαστεί για να διορθώσει.

Η ιδανική λύση της Microsoft είναι να αναβαθμίσουν όλοι στα Windows 11, τα οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας πολύ καιρό μετά την παύση της υποστήριξης των Windows 10. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα στασιμότητας, καθώς ο αριθμός των χρηστών που διατηρεί τα Windows 10 είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που τρέχουν Windows 11.

Όπως αναφέρει το Windows Central, τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε πρόσφατα δεδομένα από τον ιστότοπο StatCounter. Το StatCounter διατηρεί καρτέλες σχετικά με το ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στους υπολογιστές τους, και ενώ δεν είναι μια τέλεια σύνοψη, είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τους ανθρώπους που δεν έχουν εμπιστευτικά δεδομένα.

Σε γενικές γραμμές, τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σπουδαία για τη Microsoft. Όμως, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το 67.26% των χρηστών χρησιμοποιεί τα Windows 10. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βάση χρηστών των Windows 11, η οποία βρίσκεται στο 28.16%. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το πώς αυτή η τάση κινείται με ρυθμό σαλιγκαριού: περίπου το 6% των χρηστών των Windows 10 έχουν μεταβεί στα Windows 11 μέσα σε έναν χρόνο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Microsoft, καθώς βρίσκεται στη μέση της επαναστατικής αλλαγής των Windows 11 με έναν τόνο χαρακτηριστικών βασισμένων στην AI που θα εκμεταλλευτούν το κύμα των νέων υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά φημολογούνταν ότι αυτά θα εμφανίζονταν σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα με την ονομασία “Windows 12”, αλλά αντ’ αυτού, φαίνεται ότι η Microsoft θα επιλέξει την ανανέωση του υπάρχοντος συστήματός της. Αυτή η ανανέωση θα δώσει μεγάλη έμφαση στην AI και το Microsoft Copilot και ο γίγαντας του Redmond πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα στοιχεία ως εφαλτήριο για να γίνει ένας σημαντικός ηγέτης στα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στην AI.

Το πρόβλημα είναι ότι αν η Microsoft δεν μπορέσει να πείσει τον κόσμο να μεταναστεύσει, ο αντίκτυπος αυτής της αναβάθμισης θα αμβλυνθεί σημαντικά. Και αν η Microsoft ποντάρει οικονομικά στο ότι ο κόσμος θα εγγραφεί στο Copilot Pro ως ροή εσόδων, οι προσδοκίες της μπορεί να υπολείπονται της πραγματικότητας, καθώς ο κόσμος θα παραμείνει στα Windows 10.

Αν η Microsoft θέλει να αναβαθμίσει τον κόσμο στα Windows 11 και να απολαύσει τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που έχει προγραμματίσει, πρέπει να καταπολεμήσει τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραμένουν στα Windows 10, ακόμη και όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της ζωής τους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν υπάρχει λύση με χρυσή τομή, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν έχουν αναβαθμίσει ακόμη.

Ένας πιθανός λόγος είναι το πόσο δύσκολο έχει κάνει η Microsoft την αναβάθμιση ενός μηχανήματος με Windows 10 σε Windows 11. Όχι ότι η ίδια η διαδικασία είναι δύσκολη, αν ο υπολογιστής σας είναι ικανός να αναβαθμιστεί στα Windows 11. Η Microsoft θέλει να βοηθήσει όποιον επιθυμεί να κάνει το άλμα και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα είναι, τι γίνεται αν ο υπολογιστής δεν είναι ικανός να τρέξει το νέο λειτουργικό;

Τα Windows 11 έχουν αυστηρές απαιτήσεις hardware. Ο επεξεργαστής του υπολογιστή πρέπει να υποστηρίζει TPM 2.0, διαφορετικά η Microsoft δεν θα σας επιτρέψει να αναβαθμίσετε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα απόλυτα λειτουργικό και ικανό hardware θεωρείται “όχι αρκετά σύγχρονο” για την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματος, αν δεν υποστηρίζει TPM 2.0. Η Microsoft πιθανότατα περίμενε ότι ο κόσμος θα ανταποκρινόταν σε αυτά τα νέα, είτε με την αναβάθμιση του επεξεργαστή του, είτε με την αγορά ενός νέου υπολογιστή, αλλά φαίνεται ότι η έλξη των Windows 11 δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να πείσει τον κόσμο να δώσει χρήματα.

Με τον κόσμο να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα Windows 10 παρά την επικείμενη καταδίκη τους, η Microsoft έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση. Δουλεύει για να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναβαθμίσουν στα Windows 11 χωρίς υποστήριξη TPM 2.0 ή αφήνει τη βάση χρηστών των Windows 10 ήσυχη ελπίζοντας ότι η απειλή της απουσίας των ενημερώσεων ασφαλείας θα τους “ενθαρρύνει” να αναβαθμίσουν; Ο χρόνος θα δείξει.

Πηγή: https://techmaniacs.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/3/2024)

You May Like This