nowmag.gr

H Ιntel απέκτησε νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Πατ Γκέλσινγκερ, o oποίος φαίνεται πως δεν έχει διάθεση να χάσει χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Με ανακοίνωσή της, η εταιρία γνωστοποιεί πως σχεδιάζει να αναθέσει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ημιαγωγών για τα προϊόντα της Intel σε συνεργαζόμενα χυτήρια. Παράλληλα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δύο νέα εργοστάσια, στην Αριζόνα. Τέλος, συγκροτείται νέος κλάδος στο εσωτερικό της εταιρίας, με την ονομασία Intel Foundry Services, ο οποίος θα αναλάβει την παραγωγή ημιαγωγών για λογαριασμό άλλων εταιριών στα χυτήρια της Intel.

H ανακοίνωση εντάσσεται στη νέα στρατηγική που υιοθετεί η Intel ως προς το σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων της και αποτελείται από τρία σκέλη. Πρώτον, οι διαδικασίες που τρέχει η Intel εσωτερικά και οι οποίες θα συνεχίσουν να κατέχουν βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών από την Intel. Δεύτερον, διευρυμένη συνεργασία με εξωτερικά χυτήρια, μεταξύ των οποίων εκείνα των TSMC, Samsung και GlobalFoundries, για την κατασκευή “προϊόντων [τα οποία βρίσκονται] στον πυρήνα των υπολογιστικών προτάσεων της Intel”, τόσο για ιδιώτες καταναλωτές όσο και επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από το 2023.

Το τρίτο σκέλος αφορά τη νεοσυσταθείσα Intel Foundry Services, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή ημιαγωγών για λογαριασμό άλλων εμπορικών πελατών, υπό την ηγεσία του Ραντίρ Τακούρ. Η Intel Foundry Services αποτελεί μια “αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα [παροχής υπηρεσιών] χυτηρίου”, η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη chip των σειρών x86, Arm και RISC-V για εξωτερικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας την κατασκευαστική τεχνολογία της Intel. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, σε ό,τι αφορά την ανάθεση κρατικών συμβολαίων, είναι πως τα χυτήρια της Intel θα βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πλεονέκτημα το οποίο δεν διαθέτουν ανταγωνιστές όπως η TSMC. Στις συνεργαζόμενες εταιρίες περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα, όπως οι ΙBM, Qualcomm, Microsoft, Google και άλλες.

Η επέκταση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της Intel -στις οποίες περιλαμβάνονται και επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα εργαστήρια στην Αριζόνα, τα οποία θα οδηγήσουν στην επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο Oκοτίγιο- καταγράφεται σε μία κρίσιμη συγκυρία: οι συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών σε παγκόσμια κλίμακα μεταφράζονται σε ιστορικό υψηλό ζήτησης. Η συμμετοχή των χυτηρίων της Intel (και η δημιουργία του νέου κλάδου Foundry Services) θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες επιλογές στις διάφορες εταιρίες για την εξασφάλιση των ημιαγωγών που είναι απαραίτητη για ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων, από τις νέες κονσόλες μέχρι την κατασκευή αυτοκινήτων. Ο Γκέλσινγκερ άφησε επίσης να εννοηθεί πως σχεδιάζεται η κατασκευή ακόμη περισσότερων χυτηρίων, υποσχόμενος νέες ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Intel στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού.

Η Intel προχώρησε παράλληλα στην ανακοίνωση σχεδίων για μια νέα συνεργασία με την IBM στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, “με έμφαση στη δημιουργία μιας νέας γενιάς τεχνολογιών”. Επί του παρόντος, όμως, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας.

Τέλος, η Intel γνωστοποίησε τα σχέδιά της να διοργανώσει μια διάδοχη πρωτοβουλία του Intel Developer Forum, καθώς σχεδιάζει μια νέα εκδήλωση για τον Οκτώβριο στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων Intel On.

Τη δεδομένη στιγμή η Intel βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: η εταιρία αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό από εταιρίες όπως η AMD καθώς και τη σειρά επεξεργαστών M1 της Apple, βασισμένους στην τεχνολογία ARM. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της ηγετικής της ομάδας, την ίδια ώρα που σημειώνονται καθυστερήσεις στην παραγωγή των προϊόντων της, κι όλα αυτά ενώ εμφανίζεται να υστερεί σε κατασκευαστικές τεχνολογίες έναντι ανταγωνιστών όπως η TSMC. Οι ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτελούν τις πρώτες σημαντικές κινήσεις του Γκέλσινγκερ, στην προσπάθεια να επαναφέρει την εταιρία σε σωστή τροχιά.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 26/3/2021)

You May Like This