nowmag.gr

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, μια εξελιγμένη απάτη στοχεύει τους χρήστες του Gmail μέσω ψευδών, ανεπιθύμητων ειδοποιήσεων του Ημερολογίου της Google, καθώς και μέσω άλλων εφαρμογών όπως του Google Photos. Στις απάτες αυτές, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την προεπιλεγμένη λειτουργία του ημερολογίου του Gmail, η οποία προσθέτει αυτόματα προσκλήσεις και ειδοποιήσεις ημερολογίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτιθέμενοι αποστέλλουν στόχους ανεπιθύμητης πρόσκλησης στο ημερολόγιο, μέσω κακόβουλου συνδέσμου σε διεύθυνση URL ηλεκτρονικού “ψαρέματος”. Μια αναδυόμενη ειδοποίηση της πρόσκλησης εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone, όπου ο παραλήπτης μπαίνει στον πειρασμό να κάνει κλικ πάνω στον σύνδεσμο. Ωστόσο, ο ιστότοπος στον οποίο μεταφέρονται ζητά από τα θύματα να εισάγουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας και να προσθέσουν κάποιες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες αποστέλλονται κατευθείαν στους απατεώνες. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ερευνήτρια ασφαλείας της Kaspersky, Maria Vergelis, αναφέρει ότι «η απάτη ημερολογίου είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα, καθώς οι περισσότεροι χρήστες έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν μηνύματα spam μέσω email ή εφαρμογών μηνυμάτων. Όμως, αυτό μπορεί να μην ισχύει όταν πρόκειται για την εφαρμογή του Ημερολογίου της Google, η οποία έχει ως κύριο σκοπό την οργάνωση πληροφοριών, παρά τη μεταφορά τους. Μέχρι στιγμής, το δείγμα που έχουμε εντοπίσει περιέχει κείμενο που εμφανίζει προφανώς περίεργη συμπεριφορά, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως, κάθε απλό πρόγραμμα γίνεται πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο με το χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθεί μια τέτοια απάτη, καθώς το χαρακτηριστικό που την επιτρέπει μπορεί εύκολα να απενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις του ημερολογίου».

Η Kaspersky συμβουλεύει ότι η απενεργοποίηση της αυτόματης προσθήκης προσκλήσεων στο ημερολόγιο θα βοηθήσει τους χρήστες να μην πέσουν θύματα κακόβουλων ανεπιθύμητων μηνυμάτων, κάτι που πραγματοποιείται με τα εξής απλά βήματα: Ανοίγουμε το Ημερολόγιο Google, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο (γρανάζι) ρυθμίσεων και στη συνέχεια στις Ρυθμίσεις συμβάντος. Για την επιλογή “αυτόματη προσθήκη προσκλήσεων”, κάνουμε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέγουμε “Όχι, προβάλλετε μόνο τις προσκλήσεις στις οποίες έχω απαντήσει”. Κάτω από αυτό, στην ενότητα “Επιλογές προβολής”, βεβαιωνόμαστε ότι η ένδειξη “Εμφάνιση συμβάντων που απορρίφθηκαν” ΔΕΝ είναι επιλεγμένη, εκτός αν κάποιος χρήστης επιθυμεί ιδιαίτερα να τα βλέπει. Επίσης, η Kaspersky συμβουλεύει τους χρήστες ότι σε περίπτωση που δεν είναι βέβαιοι αν ένας ανακατευθυνόμενος ιστότοπος είναι πραγματικός και ασφαλής, να μην εισάγουν ποτέ προσωπικά στοιχεία.

Εκτός από την υπηρεσία Ημερολογίου, οι απατεώνες αξιοποιούν επίσης το Google Photos, αποστέλλοντας φωτογραφίες με λεπτομέρειες ενός μεγάλου εμβάσματος, τις οποίες μπορεί να λάβει ο παραλήπτης αν απαντήσει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται στο μήνυμα. Σε περίπτωση που το υποψήφιο θύμα δεν υποψιαστεί τις κακές προθέσεις και σπεύσει να πληρώσει, αμέσως μετά οι απατεώνες εξαφανίζονται από προσώπου γης.

You May Like This