Ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες εταιρίες υιοθετούν την εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Η πρόσφατη δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου αυτού από τη Microsoft έδειξε πως η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα ακόμη και για επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Η εταιρία εφάρμοσε πιλοτικά το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2020 στην Ιαπωνία, κλείνοντας τα γραφεία της κάθε Παρασκευή του Αυγούστου, προσφέροντας έτσι μία επιπλέον ημέρα ανάπαυσης σε όλους τους εργαζομένους της ανά εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα άφησαν θετικές υποσχέσεις: ενώ, προφανώς, οι ώρες στη δουλειά μειώθηκαν θεαματικά, η παραγωγικότητα -έχοντας ως μέτρο αξιολόγησης τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο- κατέγραψαν αύξηση η οποία άγγιξε το 40% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία, την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από τον περιορισμό των ωρών εργασίας, οι προϊστάμενοι παρότρυναν τα μέλη των ομάδων τους να περιορίσουν το χρόνο που διέθεταν συμμετέχοντας σε συσκέψεις και απαντώντας σε email. Η πρόταση ήταν οι συσκέψεις να μην υπερβαίνουν σε διάρκεια τα 30 λεπτά. Εκτός αυτού, οι εργαζόμενοι παροτρύνθηκαν να περιορίσουν γενικότερα την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε συσκέψεις, προτιμώντας μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου (της Microsoft, φυσικά).
Τα αποτελέσματα αυτών των προτάσεων είχαν ευρύτατο αντίκτυπο. Περισσότεροι από το 90% των 2.280 υπαλλήλων της Microsoft στην Ιαπωνία ανέφεραν αργότερα πως τους είχαν ωφελήσει τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την εταιρία.
Κλείνοντας μία ημέρα νωρίτερα κάθε εβδομάδα, η εταιρία κατόρθωσε επίσης να εξοικονομήσει και άλλους πόρους, περιορίζοντας για παράδειγμα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η πρωτοβουλία αποδείχτηκε επίκαιρη. Η Ιαπωνία βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με μία σκληρή -και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάσιμη- κουλτούρα υπερεργασίας. Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ, ώστε προστέθηκε μια νέα λέξη στη Ιαπωνική γλώσσα, προκειμένου να το περιγράψει: καρόσι, που σημαίνει θάνατος από υπερεργασία, λόγω ασθενειών που προκαλούνται από το στρες ή οξεία κατάθλιψη.
Το ζήτημα προκάλεσε αίσθηση διεθνώς το 2015, όταν ένας υπάλληλος του ιαπωνικού διαφημιστικού κολοσσού Dentsu αυτοκτόνησε, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Αξιωματούχοι του Τόκιο αργότερα δήλωσαν πως ο αυτόχειρας είχε συμπληρώσει υπερβολικές υπερωρίες.
Δύο χρόνια αργότερα, δημοσιογράφος η οποία εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό κατέληξε, ως αποτέλεσμα του εξαντλητικού ωραρίου. Οι εργοδότες της ανέφεραν πως είχε συμπληρώσει 159 ώρες υπερωριακής εργασίας κατά το μήνα που προηγήθηκε του θανάτου της.
Τα περιστατικά αυτά συνέβαλαν στο να αρχίζουν οι επιχειρήσεις να αναζητούν λύσεις. Ορισμένες έχουν αρχίσει να παρέχουν στους εργαζομένους τους ευέλικτα προγράμματα εργασίας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τη λεγόμενη “Ξεχωριστή Παρασκευή”, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ενθαρρύνει τους εργαζομένους να αποχωρούν νωρίτερα από τις εργασίες τους την τελευταία Παρασκευή του μήνα.
Από την πλευρά της, η Microsoft ενημέρωσε πως σχεδιάζει ένα νέο δοκιμαστικό πρόγραμμα στην Ιαπωνία, μέσα στο τρέχον έτος. Σκοπεύει να ζητήσει από τους εργαζομένους να προτείνουν νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, παράλληλα με την αποτελεσματικότητα, ενώ θα καλέσει και άλλες εταιρίες να μετάσχουν στην πρωτοβουλία.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/3/2021)
[…] Πηγή: naftemporiki.gr […]