nowmag.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμάχη ανάμεσα στην Epic Games και την Apple μετά την απόφαση της δικαστού Yvonne Gonzalez Rogers να μην δικαιώσει ουσιαστικά καμία εκ των δύο τεχνολογικών εταιρειών.

Η Apple δεν θα υποχρεωθεί να παρέχει third-party καταστήματα εφαρμογών, όπως πίεζε η Epic Games, αλλά θα αναγκαστεί να επιτρέψει στους προγραμματιστές των εφαρμογών να ενσωματώνουν εξωτερικούς συνδέσμους (external links) και call to action κουμπιά που θα οδηγούν αυτόματα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών.

Σε δήλωσή του στο Twitter, ο CEO της Epic Games, Tim Sweeney, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι ευχαριστημένη με την ετυμηγορία και προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την επιστροφή του Fortnite στο App Store. Ο Sweeney είπε ότι η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί νίκη για προγραμματιστές ή καταναλωτές.

Επί της ουσίας, η απόφαση του δικαστηρίου δεν εμποδίζει την Apple να απαιτεί από τους προγραμματιστές να υποστηρίζουν αγορές εντός εφαρμογής, αλλά ζητά να επιτρέψει επιπρόσθετους τρόπους πληρωμής.

Η Epic Games, ωστόσο, ανέφερε ότι το Fortnite δεν πρόκειται να επιστρέψει στο App Store, εάν δεν οριστούν ακριβείς όροι που να κατοχυρώνουν και το δικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μάλιστα, έγινε σαφές ότι η Epic Games παραβίασε το συμβόλαιό της με την Apple και ότι η απόφαση της Apple να τερματίσει τον λογαριασμό της Epic ήταν «έγκυρη και νόμιμη». Συνεπώς, η Epic Games πρέπει να καταβάλει στην Apple το 30% των 12 εκατομμυρίων δολαρίων που προέκυψαν τη στιγμή που παρείχε τη δυνατότητα άμεσης πληρωμής – γεγονός που παραβίαζε τους όρους του App Store.

Αν και η Epic είναι δυσαρεστημένη με την απόφαση, άλλες εταιρείες που έχουν διαφωνήσει με την Apple υποστηρίζουν την προκείμενη απόφαση. Ο νομικός επικεφαλής του Spotify, Horacio Gutierrez, δήλωσε ότι το Spotify είναι «ευχαριστημένο» με την απόφαση, ενώ συγχρόνως ζήτησε νομοθεσία για την περαιτέρω αντιμετώπιση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς της Apple.

Αν και η Apple δεν κέρδισε τον αγώνα, η δικηγόρος της εταιρείας, Kate Adams ανέφερε σε στα μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση ήταν μια «ηχηρή νίκη» που επικυρώνει το επιχειρηματικό μοντέλο του App Store.

Σήμερα το Δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό: το App Store δεν παραβιάζει τον αντιμονοπωλιακό νόμο. Όπως αναγνώρισε το Δικαστήριο «η επιτυχία δεν είναι παράνομη». Η Apple αντιμετωπίζει αυστηρό ανταγωνισμό σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι προγραμματιστές μάς επιλέγουν επειδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας είναι τα καλύτερα στον κόσμο

Η Epic Games σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για τα μέρη της απόφασης με τα οποία δεν συμφωνεί και η Apple πιθανότατα θα υποβάλει έφεση για να απορρίψει τις απαιτήσεις που έχει θεσπίσει ο δικαστής. Οι δικηγόροι της Apple είπαν σε μέλη των μέσων ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να αναλύουν την απόφαση του δικαστή.

Προς το παρόν, η Yvonne Gonzalez Rogers έδωσε στην Apple 90 ημέρες για να συμμορφωθεί με την απόφασή της και να επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσθέσουν συνδέσμους και κουμπιά για να κατευθύνουν τους πελάτες σε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η Apple έχει ήδη κάνει κάποια βήματα προς την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος με την ανακοίνωσή της ότι οι εφαρμογές ανάγνωσης θα επιτρέπεται να προσφέρουν έναν σύνδεσμο για εγγραφές λογαριασμών εκτός του App Store.

Πηγή: techgear.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/9/2021)

You May Like This