Νέα έκδοση, νέα ονομασία
Το Wi-Fi 6 είναι το ασύρματο πρότυπο επόμενης γενιάς και έρχεται μέσα στο 2019. Είναι πιο γρήγορο από το 802.11ac, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερες επιδόσεις σε περιοχές με συμφόρηση, από αθλητικές εγκαταστάσεις έως και το σπίτι του καθενός. Το Wi-Fi 6 έρχεται μέσα στο 2019.
Ναι, το Wi-Fi έχει πλέον αριθμούς έκδοσης! Ακόμη και παλιότερες εκδόσεις Wi-Fi όπως το “802.11ac” αποκτούν πλέον ονομασίες φιλικές προς τον χρήστη, όπως “Wi-Fi 5” (εικόνα 1). Συγκεκριμένα, οι νέες ονομασίες των τρεχουσών εκδόσεων Wi-Fi είναι:
- Το Wi-Fi 4 είναι το 802.11n, που κυκλοφόρησε το 2009
- Το Wi-Fi 5 είναι το 802.11ac, που κυκλοφόρησε το 2014
- Το Wi-Fi 6 είναι η νέα έκδοση, γνωστή και ως 802.11ax. Είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία το 2019.
Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε επίσης ότι οι αριθμοί αυτοί θα εμφανίζονται στο λογισμικό, ώστε οι χρήστες να μπορούν να διακρίνουν ποιο δίκτυο Wi-Fi είναι νεότερο και ταχύτερο κατά τη σύνδεση στο smartphone, το tablet ή τον φορητό υπολογιστή, ενώ ενδέχεται να βλέπουν σύντομα τους αριθμούς Wi-Fi στο τηλέφωνο, στο tablet ή στο φορητό υπολογιστή τους.
Οι παλαιότερες εκδόσεις του Wi-Fi δεν χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν φέρουν επωνυμία. Αλλά αν είχαν αποκτήσει ονομασία, θα ήταν κατ’ αναλογία:
- Το Wi-Fi 1 θα ήταν 802.11b, κυκλοφόρησε το 1999
- Το Wi-Fi 2 θα ήταν 802.11a, επίσης κυκλοφόρησε το 1999
- Το Wi-Fi 3 θα ήταν 802.11g, κυκλοφόρησε το 2003.
Ταχύτερο Wi-Fi
Ως συνήθως, το πιο πρόσφατο πρότυπο Wi-Fi προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Με ένα δρομολογητή Wi-Fi με μία μόνο συσκευή, οι μέγιστες δυναμικές ταχύτητες θα είναι έως και 40% υψηλότερες με το Wi-Fi 6 σε σύγκριση με το Wi-Fi 5 (εικόνα 2).
Το Wi-Fi 6 το επιτυγχάνει καλύτερη ταχύτητα διαμεταγωγής μέσω της αποτελεσματικότερης κωδικοποίησης δεδομένων, που έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση. Αυτό επιτυγχάνεται με την συμπίεση περισσότερων δεδομένων στα ίδια πακέτα που αποστέλλονται μέσω των ραδιοκυμάτων. Τα τσιπ που κωδικοποιούν και αποκωδικοποιούν σήματα αυτά, είναι πλέον ισχυρότερα και έτσι μπορούν να χειριστούν την επιπλέον απαιτούμενη εργασία.
Το νέο πρότυπο αυξάνει ακόμη και τις ταχύτητες στα δίκτυα 2.4GHz. Ενώ η βιομηχανία προτιμά τη ζώνη Wi-Fi των 5GHz για λιγότερες παρεμβολές, οι συχνότητες της ζώνης των 2,4GHz είναι ακόμα καλύτερες για τη διείσδυση σε στερεά αντικείμενα. Σήμερα οι παρεμβολές στη ζώνη των 2.4GHz είναι σχετικά λιγότερες, καθώς τα παλιά ασύρματα τηλέφωνα και τα ασύρματα μόνιτορ μωρών αποσύρονται.
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας
Η νέα λειτουργία TWT (Target Wake Time) δίνει τη δυνατότητα στο smartphone, στον φορητό υπολογιστή και σε άλλες συσκευές με δυνατότητα Wi-Fi 6 να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Όταν το access point επικοινωνεί με μια συσκευή (όπως το smartphone), μπορεί να πει στη συσκευή ακριβώς πότε να θέσει το Wi-Fi radio σε αδράνεια και ακριβώς πότε να το ενεργοποιήσει ξανά, ώστε να λάβει την επόμενη μετάδοση. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά θέτει το Wi-Fi σε λειτουργία αναμονής, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η λειτουργία αυτή θα βοηθήσει επίσης και σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης “Internet of Things” (IoT) που συνδέονται μέσω Wi-Fi.
Καλύτερη απόδοση σε πολυσύχναστες περιοχές
Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi τείνουν να κατακλύζονται σε πολυσύχναστα μέρη, με πολλές ενεργοποιημένες συσκευές με δυνατότητες Wi-Fi, όπως γήπεδα, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα ή ακόμα και ένα πολυσύχναστο γραφείο με όλα τα άτομα να έχουν συνδεθεί με Wi-Fi. Το πιθανότερο αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι το Wi-Fi να είναι αργό.
Το νέο Wi-Fi 6, γνωστό και ως 802.11ax, ενσωματώνει πολλές νέες τεχνολογίες για να βοηθήσει και σε αυτό το πρόβλημα. Η Intel καυχιέται ότι το Wi-Fi 6 θα βελτιώσει τη μέση ταχύτητα κάθε χρήστη κατά τουλάχιστον τέσσερις φορές σε περιοχές με συμφόρηση, με πολλές συνδεδεμένες συσκευές.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολυάσχολους δημόσιους χώρους. Μπορεί να ισχύει για όλους τους χρήστες στο σπίτι τους εάν έχουν πολλές συσκευές συνδεδεμένες με Wi-Fi ή εάν ζουν σε μία πυκνοδομημένη περιοχή, ή σε μία πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα.
Πώς το Wi-Fi 6 μάχεται τη συμφόρηση
Το Wi-Fi 6 μπορεί πλέον να διαιρέσει ένα ασύρματο κανάλι σε μεγάλο αριθμό υποκαναλιών. Κάθε ένα από αυτά τα υποκανάλια μπορεί να μεταφέρει δεδομένα που προορίζονται για διαφορετική συσκευή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μία λειτουργία που ονομάζεται OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Το Wi-Fi access point μπορεί να συνομιλεί με περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα.
Το νέο πρότυπο βελτιώνει επίσης το MIMO-Multiple In / Multiple Out, την δυνατότητα δηλαδή χρήσης πολλαπλών κεραιών, ώστε το access point να επικοινωνεί με πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Με το Wi-Fi 5 το access point μπορεί να επικοινωνεί ταυτόχρονα με πολλαπλές συσκευές, αλλά οι συσκευές αυτές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα. Το Wi-Fi 6 όμως διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση πολλαπλών χρηστών ή MU-MIMO που επιτρέπει στις συσκευές να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στις κλήσεις του ασύρματου access point.
Ασύρματα access point που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο μπορεί να μεταδίδουν το σήμα τους στο ίδιο κανάλι. Σε αυτή την περίπτωση, ο δέκτης Wi-Fi 5 λαμβάνει όλα τα σήματα, αλλά για να απαντήσει περιμένει να δεχθεί ένα καθαρό σήμα. Με το Wi-Fi 6, τα ασύρματα σημεία πρόσβασης που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους μπορούν να διαμορφωθούν, ώστε να έχουν διαφορετικά «χρώματα» βασικής υπηρεσίας (BSS, Basic Service Set). Το «χρώμα» είναι απλά ένας αριθμός μεταξύ του 0 και του 7. Μια συσκευή παρακολουθεί το σήμα και γνωρίζει αν το κανάλι είναι καθαρό (ισχυρό σήμα) ή αν είναι ασθενές και χρησιμοποιεί «χρώμα». Έτσι, δεν περιμένει, αλλά πραγματοποιεί τη μετάδοση ούτως ή άλλως, κάτι που βελτιώνει την απόδοση σε περιοχές με συμφόρηση. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Επαναχρησιμοποίηση Χωρικής Συχνότητας (Special Frequency Re-use).
Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6 Certified
Όταν πρόκειται να αγοράσετε μια νέα συσκευή, δεν θα χρειαστεί να ξεφυλλίζετε το φυλλάδιο με τις προδιαγραφές, προσπαθώντας να θυμηθείτε αν το 802.11ac ή το 802.11ax είναι το πιο πρόσφατο πρότυπο. Ο κατασκευαστής της συσκευής μπορεί να δηλώνει ότι η συσκευή υποστηρίζει το Wi-Fi 6 ή το Wi-Fi 5.
Επίσης, πλέον θα αρχίσετε να βλέπετε το λογότυπο “Wi-Fi 6 Certified” σε συσκευές που έχουν περάσει από τη διαδικασία πιστοποίησης της Wi-Fi Alliance. Μέχρι σήμερα το λογότυπο “Wi-Fi Certified” δεν διευκρίνιζε σε ποια γενιά Wi-Fi άνηκε το προϊόν και ο υποψήφιος αγοραστής μπορούσε να το διακρίνει μόνο αν εξέταζε τις τεχνικές προδιαγραφές.
Οι νέοι δρομολογητές Wi-Fi 6 θα υποστηρίζουν και το πρότυπο κρυπτογράφησης WPA3 για να εξασφαλίζουν ευκολότερες και ασφαλέστερες συνδέσεις σε δίκτυα Wi-Fi, παρόλα αυτά όμως η υποστήριξη WPA3 δεν απαιτείται.
Πότε θα το υπάρχει διαθεσιμότητα των νέων συσκευών Wi-Fi 6;
Ορισμένοι δρομολογητές μπορεί να διαφημίζουν ήδη την “τεχνολογία 802.11ax”, αλλά το τελικό πρότυπο του Wi-Fi 6 δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί (εικόνα 4). Δεν υπάρχουν επίσης ακόμα διαθέσιμες συσκευές Wi-Fi 6, όπως smartphone, laptop, κλπ.
Η Wi-Fi Alliance αναμένει ότι το πρότυπο θα οριστικοποιηθεί και το υλικό θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Μελλοντικά, οι νέοι δρομολογητές, smartphone, tablet, φορητοί υπολογιστές και άλλες συσκευές που υποστηρίζουν ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi θα έρχονται με αυτήν την τεχνολογία.
Όπως πάντα, τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης θα πρέπει να υποστηρίζουν την τελευταία γενιά Wi-Fi για να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα του νέου προτύπου. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να έχετε απόδοση Wi-Fi 6 στο τηλέφωνό σας, θα χρειαστείτε ένα ασύρματο δρομολογητή (access point) και ένα smartphone που υποστηρίζουν Wi-Fi 6. Εάν συνδέσετε ένα φορητό υπολογιστή που υποστηρίζει μόνο Wi-Fi 5 στο δρομολογητή Wi-Fi 6, η συγκεκριμένη αυτή σύνδεση θα πραγματοποιηθεί σε λειτουργία Wi-Fi 5. Ωστόσο, ο δρομολογητής θα μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το Wi-Fi 6 με το τηλέφωνό σας.
Οι αριθμοί έκδοσης δεν είναι υποχρεωτικοί
Οι αριθμοί έκδοσης των προτύπων Wi-Fi είναι μια απλή και εύκολη αλλαγή που έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολύ καιρό και θα κάνει ευκολότερη την κατανόηση του Wi-Fi στους απλούς χρήστες. Σε τελική ανάλυση, πολλοί χρήστες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες Wi-Fi, αναβαθμίζοντας τους δρομολογητές στο σπίτι τους – αλλά δεν το γνωρίζουν όλοι.
Ωστόσο, η Wi-Fi Alliance δεν έχει καμία εξουσία να αναγκάσει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τους αριθμούς έκδοσης, αν και «ενθαρρύνει» τις εταιρείες να τους υιοθετήσουν. Μερικοί κατασκευαστές ενδέχεται να αγνοήσουν τους αριθμούς έκδοσης και απλά να ονομάσουν τη νέα γενιά Wi-Fi “802.11ax”. Πολλές εταιρείες πιθανότατα δεν θα βιαστούν να μετονομάσουν το υφιστάμενο 802.11ac σε Wi-Fi 5 (εικόνα 5).
Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες θα λάβουν γρήγορα υπόψη το νέο σύστημα ονομασίας.
Join the Conversation →