nowmag.gr

Το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρει, έχουν αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, και υπάρχουν μονοπάτια τα οποία γνωρίζουν ελάχιστοι. Η πρόσβαση σε αυτά, δεν είναι πάντα νόμιμη και ακίνδυνη για τους υπόλοιπους χρήστες. ¨Όπως είναι γνωστό, πέρα από την ελεγχόμενη και «καλή πλοήγηση», υπάρχουν και οι  κυβερνοαπειλές, που στοχεύουν σε πολλές αρνητικές ενέργειες. Πολλοί χρήστες (γνωστοί ως χάκερς), κινούνται ύπουλα, χωρίς άδεια, στοχεύοντας στο να εισβάλλουν ή να καταστρέψουν λογισμικά.

Τι είναι το Dark Web και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Το Dark Web ή σκοτεινό διαδίκτυο, είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν κυρίως παράνομες ενέργειες. Ουσιαστικά πρόκειται για ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από οποιονδήποτε, ούτε καταχωρημένες στις κλασικές μηχανές αναζήτησης. Αυτός ο ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, αποτελείται από κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες, με την βοήθεια του εργαλείου Tor. Το Dark Webχαρακτηρίζεται από τα εξής:

 • Συνήθως είναι συνδεδεμένο με παράνομες ενέργειες,
 • Δεν υπάρχει πρόσβαση μέσω των συνηθισμένων και παραδοσιακών μηχανών αναζήτησης όπως Google,
 • Διαθέτει κρυπτογράφηση και τείχη προστασίας,
 • Εξασφαλίζει ανώνυμη πλοήγηση.

Τι είναι το εργαλείο Tor;

Είναι ένα εργαλείο κρυπτογράφησης, το οποίο χρησιμοποιείται από χρήστες οι οποίοι θέλουν να αποκρύψουν το IP τους και συνεπώς την πλοήγησή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την αλλαγή τοποθεσίας του χρήστη, δηλαδή δείχνει ότι βρίσκεται κάπου αλλού από την πραγματικότητα. Συνεπώς, παρέχει ψευδή ή μη ανιχνεύσιμα IP.

Πώς επηρεάζει το Dark Web ένα λογισμικό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί το Dark Web να πλήξει μία συσκευή και συνεπώς το λογισμικό και το περιεχόμενό της. Κάποιοι είναι οι εξής:

Silk Road: Ήταν μία ιστοσελίδα μαύρης αγοράς η οποία τερμάτισε το 2013, έπειτα από εντολή του Τσαρλς Σούμερ, γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή την ιστοσελίδα, υπήρχαν διαθέσιμα πάνω από 300 είδη ναρκωτικών, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν παράνομα στις περισσότερες χώρες. Διαθέσιμα υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, παιδική πορνογραφία, δολοφονίες καθώς και κλεμμένες πιστωτικές κάρτες. Τέλος, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, διατίθονταν και εκτελεστές προς ενοικίαση.

Κακόβουλο λογισμικό: λογισμικό το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί, εισβάλλει και βλάψει μία συσκευή και το περιεχόμενό της. Στόχος των δραστών είναι η κλοπή οικονομικών στοιχείων, η εισβολή σε προσωπικά στοιχεία, το σπαμ, η επιβράδυνση της λειτουργίας της συσκευής κλπ.

Phishing: Κλοπή ευαίσθητων στοιχείων. Μία τεχνική είναι η δημιουργία ιστοσελίδας (κλώνου) η οποία ζητά οικονομικά στοιχεία και στοιχεία της χρεωστικής/πιστωτικής του χρήστη. Συνεπώς, ο χρήστης είναι ανυποψίαστος και συμπληρώνει κανονικά αυτά που του ζητούνται. Έτσι, ο phisher βγαίνει κερδισμένος έχοντας κλέψει αυτά που χρειάζεται. Εκτός αυτής της τεχνικής, ο στόχος πραγματοποιείται και μέσω email, διαφημίσεων κλπ.

Άλλες απάτες και κίνδυνοι: Απάτες και κίνδυνοι όλων των ειδών όπως παιδεραστία, παιδική πορνογραφία, όπλα και δολοφονίες. Επίσης, πώληση και κλοπή εταιρικών δεδομένων, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κλπ.

Σε κάθε πρίπτωση αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα έιναι σοβαρά κιμπορο΄ν να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι σχετικά με το Dark Web και τους κίνδυνους που ελλοχεύουν και να παίρνουμε τα μέτρα μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θωρακίσουμε τις συσκευές μας και το περιεχόμενό τους με ένα καλό και πλήρες πρόγραμμα. Το προϊόν Bitdefender TOTAL SECURITY μπορεί να εγκατασταθεί σε iOS, Microsoft, macOS και Android συσκευές. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα Antivirus. Το Bitdefender TOTAL SECURITY θα σας εξασφαλίσει:

 • Πλήρη προστασία για Windows, Android και iOS συσκευές.
 • Ασυναγώνιστη ανίχνευση απειλών που σταματά όλα τα malware
 • Προστασία πολλαπλών επιπέδων κατά των ransomware για να διατηρείτε τα αρχεία σας ασφαλή
 • Περιλαμβάνει VPN για γρήγορη, ανώνυμη και ασφαλή εμπειρία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με 200 ΜΒ / ημέρα σε κάθε συσκευή
 • Γονικός Έλεγχος για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο
 • Μηδενική επίδραση στην απόδοση του συστήματος σας
 • Interface και υποστήριξη και στα Ελληνικά

You May Like This