nowmag.gr

Smishing είναι μία μορφή phishing, καθώς η μοναδική διαφορά με το phishing είναι πως ο κακόβουλος χρήστης προσπαθεί να αποσπάσει τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω κινητών μηνυμάτων.

Το Smishing τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά, δημιουργώντας ερωτήματα και ανησυχίες στον τεχνολογικό κλάδο και μη.

Τι είναι το Smishing ?

Smishing, όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι μία μορφή phishing, η οποία όμως επιτυγχάνεται μέσω τηλεφωνικών μη διαδικτυακών μνημάτων.

Το Smishing έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία, καθώς οι άνθρωποι τείνουμε να εμπιστευόμαστε περισσότερα τα μηνύματα SMS από ότι τα emails, έτσι, οι ειδικοί πιστεύουν πως στα επόμενα χρόνια θα έχουμε αρκετά κρούσματα επιθέσεων Smishing.

Οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν την μέθοδος της κοινωνικής μηχανικής ή αλλιώς Social Engineering, με σκοπό να σας κάνουν να αποκαλύψετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο κακόβουλος χρήστης για να σας ξεγελάσει είναι αρκετές και πολλές από αυτές, είναι πολύ καλά μελετημένες, όπως:

– Να σας παρακολουθεί στα Social Media και να ξέρει τι κάνετε, τι σας αρέσει και σε ποια μαγαζιά συχνάζετε και έτσι σας πλησιάζει και κερδίζει την εμπιστοσύνη σας.
– Να ξέρει από παίρνετε καφέ κάθε πρωί και να αξιοποιήσει την ευκαιρία να σας μιλήσει, ώστε να νομίζετε πως είναι τυχαίο.
– Να παριστάνει έναν φίλο/φίλη ή συγγενή σας.
– Να παριστάνει μία εταιρεία που σας ζητάει για εργασία.

 

Πως θα καταλάβετε αν πέσατε θύμα του Smishing

Γενικά, να αποφεύγετε να απαντάτε σε μηνύματα SMS από άτομα που δεν γνωρίζετε.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το SMS προέρχεται από έναν αριθμό τηλεφώνου που δεν μοιάζει με αριθμό τηλεφώνου, όπως τον αριθμό τηλεφώνου “14400”.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το μήνυμα SMS είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται σε ένα τηλέφωνο.

 

Θα πρέπει επίσης να παίρνετε τις βασικές προφυλάξεις κατά τη χρήση του τηλεφώνου σας, όπως:

– Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνετε στο τηλέφωνό σας εκτός αν γνωρίζετε το άτομο από το οποίο προέρχονται.

Ακόμα κι αν λάβετε ένα SMS με έναν σύνδεσμο από έναν φίλο, σκεφτείτε να επαληθεύσετε ότι είχαν σκοπό να στείλουν το σύνδεσμο προτού κάνετε κλικ σε αυτό.

– Ένα πλήρες πακέτο ασφαλείας του Internet δεν είναι μόνο για φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές.

Έχει επίσης νόημα για το κινητό σας τηλέφωνο.

– Ένα VPN είναι επίσης μια ασφαλής επιλογή για τις κινητές συσκευές σας. Αυτό θα εξασφαλίσει και θα κρυπτογραφήσει οποιαδήποτε επικοινωνία η οποία λαμβάνει χώρα μεταξύ του κινητού σας και του διαδικτύου.

– Ποτέ μην εγκαταστήσετε εφαρμογές από μηνύματα που λάβατε σε SMS. Οποιεσδήποτε εφαρμογές θα εγκαταστήσετε στη συσκευή σας θα πρέπει να προέρχονται απευθείας από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών, όπως το Play Store ή App Store.

– Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια ενός μηνύματος SMS, μην το ανοίξετε.

 

bitdefender.gr

You May Like This


Comments are closed.