nowmag.gr

Μία νέα έκδοση Windows βρίσκεται καθ’ οδόν.

Η Microsoft φαίνεται να προσπαθεί να αποκαλύψει την επόμενη γενιά των Windows εδώ και μήνες, αφού νέες αναφορές υποδηλώνουν πως η αμερικανική εταιρεία δεν προετοιμάζει απλά μια ενημέρωση των Windows 10, αλλά μια νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος, τα Windows 11.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε πρόσφατα πως σε online εκδήλωση που θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου θα αποκαλύψει «τι ακολουθεί για τα Windows». Η πρόσκληση για την εκδήλωση περιλαμβάνει μια κινούμενη εικόνα που μοιάζει με ένα νέο Windows λογότυπο, με το φως να λάμπει μέσα από το παράθυρο σε δύο μόνο κατακόρυφες γραμμές, δημιουργώντας ένα περίγραμμα που μοιάζει πολύ με τον αριθμό 11. Μάλιστα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 AM ET, δηλαδή όχι τη συνήθης ώρα για παρόμοιες εκδηλώσεις που έχουμε δει στο παρελθόν.

Στέλεχος της Microsoft, ο Yusuf Mehdi, ανέφερε πως δεν ήταν ποτέ πιο ενθουσιασμένος για μια νέα έκδοση Windows από την εποχή των Windows 95. Και αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούμε από επίσημα χείλη της Microsoft για μια «νέα έκδοση» Windows. Η ανακοίνωση για την εκδήλωση έρχεται επίσης μια εβδομάδα αργότερα αφότου ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, μίλησε για μια «νέα γενιά» Windows ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε πως η εταιρεία του σύντομα θα μοιράζονταν «μια από τις πιο σημαντικές ενημερώσεις στα Windows της τελευταίας δεκαετίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της Microsoft, Panos Panay, ο οποίος νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει πως η «επόμενη γενιά» Windows είναι κοντά μας.

Εάν η Microsoft είναι πραγματικά έτοιμη να προχωρήσει από τα Windows 10 στα Windows 11, αναμένονται να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας. Η εταιρεία εργάζεται πάνω στο project που έχει την κωδική ονομασία Sun Valley, στο οποίο αναφέρεται ως μία «σαρωτική οπτική αναζωογόνηση των Windows». Πολλές από τις αλλαγές θα προέλθουν από τα Windows 10X, μία έκδοση που προορίζονταν να ανταγωνιστεί το Chrome OS, προτού καταργηθεί. Αναμένεται δηλαδή να δούμε ένα νέο μενού Έναρξη, νέα εικονίδια συστήματος, βελτιώσεις στον File Explorer αλλά και το τέλος των εικονιδίων που μετράνε τουλάχιστον 25 χρόνια, από την εποχή των Windows 95. Προγραμματίζονται επίσης και ενσωμάτωση στρογγυλεμένων γωνιών αλλά και αναβαθμισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές Windows.

Σημαντικές αλλαγές όμως έρχονται και εκτός περιβάλλοντος εργασίας. Η Microsoft θα διορθώσει κάποια θέματα που είχαν να κάνουν με την υποστήριξη απεικόνισης εφαρμογών σε πολλαπλές οθόνες, θα φέρει μια δυνατότητα Xbox Auto HDR αλλά και βελτιώσεις στην υποστήριξη ήχου Bluetooth. Ίσως όμως το μεγαλύτερο ζήτημα να είναι το Windows Store, το ψηφιακό κατάστημα της εταιρείας. Η Microsoft εργάζεται σε ένα νέο κατάστημα εφαρμογών τους τελευταίους μήνες και οι φήμες λένε πως θα έχει πολλές διαφορές σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει σήμερα.

Η μετάβαση στα Windows 11 θα σημαίνει επίσης την επανεπένδυση της Microsoft στα Windows. Η εταιρεία πέρυσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδε πόσο σημαντικό είναι το λειτουργικό της σύστημα αφού η χρήση των Windows αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυξημένες ήταν και οι αποστολές των υπολογιστών. Ωστόσο, η μετάβαση στα Windows 11 θα ήταν μια έκπληξη για τη Microsoft. Η εταιρεία παλαιότερα αναφέρονταν στα Windows 10 ως «την τελευταία έκδοση Windows» και τοποθετούσε το λειτουργικό σύστημα ως μία «υπηρεσία» η οποία θα αναβαθμίζονταν συνεχώς. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν συνεχείς μηνιαίες ενημερώσεις ενώ οι πιο σημαντικές αλλαγές συνήθως παρέχονται δύο φορές το χρόνο.

Βέβαια, η Microsoft δυσκολεύτηκε να ονομάσει αυτές τις ενημερώσεις. Έχουν υπάρξει ενημερώσεις όπως Fall Creators Update, Anniversary Update αλλά και πιο απλές ονομασίες με σκέτες ημερομηνίες όπως November 2019 Update. Η Microsoft έχει επίσης υιοθετήσει ένα ακόμη σχήμα ονομασίας πρόσφατα το οποίο αναφέρεται σε ενημερώσεις όπως 20H1 ή 21H1, για να δηλώσει τόσο το έτος όσο και ένα μέρος του έτους που κυκλοφόρησε η ενημέρωση. Η μετάβαση στα Windows 11 δεν θα ξεκαθαρίσει απαραίτητα τα ζητήματα ονομασίας, αλλά αν η εταιρεία υιοθετήσει εκδόσεις που αντικατοπτρίζονται απευθείας στην έκδοση των Windows, όπως για παράδειγμα «Windows 11.1», αυτό θα βοηθούσε τόσο τους καταναλωτές όσο και τους IT διαχειριστές να κατανοήσουν πιο γρήγορα ποια έκδοση είναι η πιο πρόσφατη.

Οι OEM κατασκευαστές επίσης θα χαρούν να δουν μια νέα έκδοση Windows 11, αφού πάντα ένα νέο λειτουργικό σύστημα αυξάνει τις πωλήσεις και ανανεώνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Δεν θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι να δούμε εάν η Microsoft είναι έτοιμη να λανσάρει τα «11άρια» στην αγορά, αφού στις 24 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 ώρα Ελλάδος, η εταιρεία θα αποκαλύψει όλα όσα έχει να μας πει.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/6/2021)

You May Like This