Καλύψτε όλο το σπίτι με σήμα WiFi
Τα συστήματα WiFi Mesh ή Whole Home WiFi αποτελούνται από έναν κεντρικό δρομολογητή που συνδέεται απευθείας με το μόντεμ και μια σειρά δορυφορικών μονάδων ή κόμβων τοποθετημένων σε επιλεγμένα σημεία στο σπίτι, για πλήρη κάλυψη WiFi. Αποτελούν όλα μέρος ενός ενιαίου ασύρματου δικτύου και μοιράζονται το ίδιο SSID και κωδικό πρόσβασης, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς δρομολογητές Wi-Fi.
Φανταστείτε αυτό: Μόλις εγκαταστήσατε το οικιακό σας δίκτυο με το πιο πρόσφατο υλικό WiFi και σύνδεση Internet 100 Mbps. Αλλά για κάποιο λόγο, εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε καθυστερήσεις και διακοπές όταν προσπαθείτε να μεταδώσετε βίντεο στο υπνοδωμάτιο. Καλείτε τον πάροχο υπηρεσιών Ίντερνετ (ISP) και όλα λειτουργούν σωστά από τη δικιά του πλευρά, οπότε που είναι το πρόβλημα; Οι πιθανότητες είναι ότι το Wi-Fi σας δεν έχει ρυθμιστεί αποτελεσματικά για ένα σύστημα Wi-Fi mesh.
Τι επιβραδύνει το δίκτυο;
Το αποδυναμωμένο σήμα ή τα νεκρά σημεία Wi-Fi μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φυσικών εμποδίων. Απλά πράγματα όπως το δάπεδο, οι πόρτες και οι τοίχοι του σπιτιού σας μπορούν παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εσάς και το δρομολογητή σας, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, τούβλο ή σκυρόδεμα. Ή ίσως η απόσταση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη σε ένα μεγάλο σπίτι και το σήμα του παραδοσιακού δρομολογητή μπορεί να φθάνει μόνο μέχρι την κουζίνα, αλλά όχι στην αυλή, στο γκαράζ ή σε ένα μακρινό υπνοδωμάτιο. Οι παρεμβολές από άλλες συσκευές μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος, είτε από το φούρνο μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο ή τη συσκευή παρακολούθησης του μωρού. Εάν ζείτε κοντά σε άλλα δίκτυα και συσκευές Wi-Fi – όπως σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων – τα προβλήματα αυτά αυξάνονται εκθετικά. Είναι παρόμοιο σα να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους που μιλούν όλοι μαζί – κανείς δεν θα ακούγεται πολύ καλά (εικόνα 2).
Καλύψτε το σπίτι σας με WiFi
Μια καλύτερη λύση είναι το Wi-Fi να λειτουργεί συνεργατικά με το σχεδιασμό του σπιτιού, αντί εναντίον του. Σκεφτείτε ένα τυπικό δρομολογητή σαν ένα ηχείο. Θα μπορούσατε να παίζετε μουσική δυνατά στο μπροστινό μέρος του σπιτιού σας, αλλά στο γραφείο στο πίσω μέρος του σπιτιού θα ακούγεται μόνο μια αμυδρή ηχώ. Ένας τυπικός δρομολογητής λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο – μπορείτε να απομακρυνθείτε σε συγκεκριμένη απόσταση από αυτό πριν το σήμα αρχίσει να εξασθενεί και τελικά να διακοπεί εντελώς.
Αντ’ αυτού, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα “ηχείο” σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας των δικτύων Whole Home Wi-Fi ή Mesh Wi-Fi, με πολλαπλούς κόμβους εγκατεστημένους σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το σπίτι, ώστε να υπάρχει σταθερή κάλυψη Wi-Fi από το ένα άκρο στο άλλο (εικόνα 3).
Αρθρωτή επέκταση
Ένα αρθρωτό οικιακό σύστημα Mesh Wi-Fi είναι ευέλικτο και κλιμακωτό, προσφέροντας μια προσαρμόσιμη μέθοδο επέκτασης του δικτύου Wi-Fi χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν συσκευές επέκτασης (range extenders), που έχουν προβλήματα απόδοσης και ευκολίας χρήσης, αφού οι κόμβοι μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στο σπίτι. Ο χρήστης απλά επιλέγει ποια δωμάτια χρειάζονται κάλυψη και πότε πρέπει να προστεθούν περισσότερα για να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το σήμα.
Εύκολη εγκατάσταση και διαχείριση με καθοδήγηση
Τα περισσότερα συστήματα Mesh Wi-Fi χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά για την καθοδηγούμενη ρύθμιση τους. Η εφαρμογή καθοδηγεί το χρήστη για τη ρύθμιση για βέλτιστη τοποθέτηση των κόμβων σε όλο το σπίτι. Βοηθά στην εύρεση των νεκρών ζωνών, ώστε οι κόμβοι να μπορούν να τοποθετηθούν σε εκείνες σε εκείνες τις περιοχές που διαφορετικά δεν θα είχαν κάλυψη Wi-Fi. Η εφαρμογή για κινητά περιλαμβάνει επίσης μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην διαχείριση του WiFi, όπως ο γονικός έλεγχος, η προτεραιότητα συσκευών, η πρόσβαση επισκεπτών και πολλά άλλα (εικόνα 4).
Οι Whole Home WiFi συσκευές ταιριάζουν στο περιβάλλον του σπιτιού
Οι σημερινοί δρομολογητές Wi-Fi είναι συχνά υπερμεγέθεις και άσχημοι, απαιτούν επιπλέον χώρο για να επεκτείνουν τις κεραίες και να δημιουργήσουν ένα χάος από καλώδια που προεξέχουν σε κάθε κατεύθυνση. Τις περισσότερες φορές, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τους αποκρύψουν, κρύβοντας τους μέσα σε έπιπλα ή πίσω από την τηλεόραση, ενέργεια που το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι η μείωση της απόδοσης ασύρματου δικτύου τους. Οι περισσότερες οικιακές συσκευές Whole Home Wi-Fi αφήνουν πολύ μικρότερο ίχνος στο σπίτι και μειώνουν ενεργά την ακαταστασία. Μπορείτε να τις αφήσετε έξω χωρίς να ανησυχείτε ότι θα φαίνονται άσχημα, επειδή ο φιλικός προς το σπίτι σχεδιασμός τους είναι αρκετά διακριτικός ώστε να συνδυάζεται με το υπόλοιπο ντεκόρ σας.
Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν σε ένα οικιακό σύστημα Whole Home WiFi
Ενσύρματη και ασύρματη επέκταση: Σε ένα αρθρωτό σύστημα υπάρχει ένας κόμβος συνδεδεμένος στο μόντεμ που λειτουργεί ως δρομολογητής. Κάθε πρόσθετος κόμβος βρίσκει το καλύτερο κανάλι και διαδρομή για την ασύρματη σύνδεση με τον προηγούμενο κόμβο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη και αξιόπιστη σύνδεση Wi-Fi σε ολόκληρο το σπίτι (εικόνα 5). Ωστόσο, αν το σπίτι έχει ήδη ενσύρματη εγκατάσταση δικτύου με καλώδια Ethernet σε κάθε δωμάτιο, μερικά συστήματα Mesh μπορούν να συνδέσουν τους κόμβους χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο Ethernet για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο (whole-home) σύστημα WiFi στο σπίτι. Ακόμη και με την ενσύρματη επιλογή, θα μπορείτε να επεκτείνετε το σήμα σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως το γκαράζ ή το υπόγειο.
Ένα δίκτυο με ομαλή περιαγωγή: Το όνομα “mesh network” σημαίνει ότι κάθε στοιχείο του συστήματος Wi-Fi λειτουργεί από κοινού και η απρόσκοπτη περιαγωγή είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της λειτουργίας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα δρομολογητή με ένα range extender, πρέπει να αλλάζετε χειροκίνητα τα δίκτυα καθώς μετακινείστε από μια ζώνη κάλυψης στην άλλη. Αλλά με την απρόσκοπτη περιαγωγή, έχετε μόνο ένα δίκτυο με ένα όνομα και κωδικό πρόσβασης – αυτό σημαίνει ότι καθώς μετακινείστε στο σπίτι δεν θα χρειαστεί ποτέ να αλλάζετε από το ένα δίκτυο στο άλλο χειροκίνητα. Μπορείτε να κάνετε streaming βίντεο στο σαλόνι, στην κουζίνα ή στην κρεβατοκάμαρα, χωρίς να ανησυχείτε για το buffering, την καθυστέρηση ή διακοπή της σύνδεσης.
Δίκτυο επισκεπτών: Η χρήση ενός δικτύου επισκεπτών διατηρεί το κύριο δίκτυο Wi-Fi ασφαλές από την εισβολή, εμποδίζοντας τους εξωτερικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Μπορείτε όμως πάντα να παρέχετε πρόσβαση internet στους επισκέπτες του δείπνου ή στη νταντά, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του κύριου δικτύου σας. Απλά προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του δικτύου guest (επισκέπτη) χρησιμοποιώντας την εφαρμογή διαχείρισης κινητών τηλεφώνων (εικόνα 6).
Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε ένα Range Extender;
Η σύγκριση των Range Extender με τα συστήματα Whole Home Wi-Fi είναι σαν να συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια. Οι συσκευές range extender είναι σίγουρα αποτελεσματικές όταν πρόκειται να αυξήσουν την εμβέλεια του δρομολογητή, αλλά το κάνουν σε βάρος της απόδοσης Wi-Fi, η οποία μειώνεται στο μισό.
Σε ένα μεγάλο χώρο όπου το σήμα WiFi δυσκολεύεται να φτάσει σε κάθε γωνία, ένα range extender μπορεί να μειώσει τη συνολική απόδοση του δικτύου, δημιουργώντας ένα φαινόμενο συμφόρησης. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα σύνδεσης όταν μεταπηδάτε από το δρομολογητή στην συσκευή επέκτασης, επειδή θα χρειαστεί να αλλάξετε χειροκίνητα τα δίκτυα. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν στέκεστε δίπλα στη συσκευή range extender μπορεί να εξακολουθήσετε να αντιμετωπίζετε απώλεια σήματος ή επιβραδύνσεις εάν δεν έχετε αλλάξει χειροκίνητα τη συσκευή σας από το σήμα του δρομολογητή. Τα δύο αυτά ξεχωριστά δίκτυα έχουν επίσης διαφορετικά ονόματα και διεπαφές, πράγμα που μπορεί να είναι μια σοβαρή ταλαιπωρία (εικόνα 7).
Δεν είναι ίδια όλα τα συστήματα Mesh Wi-Fi
Τα συστήματα Mesh Wi-Fi διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους, επομένως είναι σημαντικό να εξεταστεί η τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάθε μάρκα. Για παράδειγμα, ορισμένα συστήματα τριών ζωνών (tri-band) είναι καλύτερα από άλλα, και μερικά συστήματα διπλής ζώνης (dual-band) έχουν περιορισμούς εύρους ζώνης. Ψάξτε προσεκτικά την τεχνολογία που προσφέρεται για να διασφαλίσετε ότι ο σχεδιασμός whole-home Wi-Fi για το σπίτι σας προσφέρει αποτελεσματικό σήμα που καλύπτει κάθε γωνιά του σπιτιού σας με συνδεσιμότητα Wi-Fi.
Επιμέλεια: Σ. Χατζηστρατής
Join the Conversation →