nowmag.gr

Πώς θα το κάνετε ταχύτερο

Για πολλούς το σπίτι και το γραφείο είναι ένα και το αυτό. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να εξοικονομήσει χρόνο και να δημιουργήσει μια ευέλικτη ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να σημαίνει μία ασάφεια στα όρια μεταξύ του χώρου διαβίωσης και εργασίας και την θυσία τεχνολογικών προνομίων που προσφέρονται σε επίπεδο επιχείρησης, όπως η αξιόπιστη συνδεσιμότητα Wi-Fi.

Μπορείτε να σχεδιάσετε το οικιακό γραφείο (home office) αξιολογώντας πρώτα τις τεχνολογικές σας ανάγκες, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν εξατομικευμένο χώρο που ταιριάζει τόσο σε εσάς όσο και στις ανάγκες της οικογένειάς σας σε ό,τι αφορά τις ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi.

 

Γιατί το δίκτυο φαίνεται να σέρνεται;

Οι συνεχείς επιβραδύνσεις στο δίκτυό σας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν περισσότερα από ένα προβλήματα. Η αιτία θα μπορούσε να είναι πολύ απλή, όπως το παλιό και ξεπερασμένο υλικό – για παράδειγμα, ένας παλιός φορητός υπολογιστής που δεν υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο 802.11ac ή ένας υπολογιστής desktop με αργό επεξεργαστή και ανεπαρκή μνήμη. Οι ταυτόχρονες δραστηριότητες Wi-Fi θα μπορούσαν επίσης να είναι ο ένοχος, είτε με τη μορφή πολλαπλών εφαρμογών που εκτελούνται σε μία μόνο συσκευή, είτε με πολλές συσκευές που προσπαθούν να τραβούν ταυτόχρονα δεδομένα από την ίδια δικτυακή σύνδεση. Η τοποθεσία του δρομολογητή σας παίζει ρόλο και στην ταχύτητα του δικτύου, ενώ τα εμπόδια (όπως τοίχοι ή δάπεδα) και άλλες ασύρματες συσκευές (όπως τα ασύρματα τηλέφωνα και τα μόνιτορ μωρών) μπορούν να επηρεάσουν την ισχύ  του σήματος.

Κοινή χρήση σύνδεσης στο Internet

Ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό γραφείο, μια επιχείρηση που έχει έδρα στο σπίτι βασίζεται στη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο για τα πάντα, από την τηλεδιάσκεψη μέχρι την επεξεργασία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, η επιχείρηση που λειτουργεί από το σπίτι θα πρέπει επίσης να μοιράζεται τη σύνδεση στο Internet με την υπόλοιπη οικία, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο όταν τα παιδιά παρακολουθούν επί ώρες προγράμματα στο Netflix ή παίζουν online video games στο διπλανό δωμάτιο. Το συμπέρασμα είναι ότι όσο περισσότεροι εργαζόμενοι και μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο, τόσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει για το διαθέσιμο εύρος ζώνης – και τόσο πιο αργή είναι η εργασία σας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα του δικτύου σας.

 

Επιλέξτε τον καλύτερο δρομολογητή για τις ανάγκες σας

Το Wi-Fi προσθέτει ευελιξία στην επαγγελματική ζωή, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν όλα τα δίκτυα Wi-Fi ίδια. Ένας τυπικός δρομολογητής μπορεί να στέλνει πληροφορίες μόνο σε μία συσκευή τη φορά, ανεξάρτητα από την ταχύτητα των δεδομένων που παρέχει η σύνδεση του ISP σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορητός υπολογιστής, smartphone, τηλεοπτική ροή και κονσόλα παιχνιδιών στο οικιακό σας δίκτυο μεταδίδει στην πραγματικότητα τα δεδομένα με τη σειρά του. Η συνεχής αυτή εναλλαγή μεταξύ των συσκευών, μπορεί να δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στα downloads, απώλεια σήματος και ανώμαλη ροή βίντεο.

Ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί οκτώ συσκευές ταυτόχρονα, οπότε όταν προσθέτετε και τις συσκευές που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, ο ανταγωνισμός για το σήμα του Wi-Fi γίνεται σκληρός. Αν έχετε γραφείο σε ένα νοικοκυριό με μεγάλη κίνηση Wi-Fi, επιλέξτε ένα δρομολογητή με την πιο πρόσφατη τεχνολογία: MU-MIMO (πολλαπλών χρηστών, πολλαπλών εισόδων, πολλαπλών εξόδων). Αντί να συνδέεται με μία μόνο συσκευή κάθε φορά, το MU-MIMO δημιουργεί μια συνεχή ροή δεδομένων σε πολλούς υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet στο δίκτυό σας. Ως αποτέλεσμα, οι συσκευές δεν χρειάζεται να περιμένουν στην αναμονή για ένα σήμα, πράγμα που σημαίνει ότι το δίκτυό σας λειτουργεί γρηγορότερα και είναι σε θέση να διαχειρίζεται ταυτόχρονα δραστηριότητες που κάνουν έντονη χρήση του εύρους ζώνης. Όταν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν συνεχώς τη σύνδεση Wi-Fi και έχετε μία σοβαρή τηλεδιάσκεψη σε πέντε λεπτά, το MU-MIMO γίνεται μια αναγκαιότητα.

 

Βρείτε τη χρυσή τομή στη χρήση μεταξύ του ενσύρματου και ασύρματου δικτύου

Η αναβάθμιση MU-MIMO δεν αποτελεί τη μόνη συνιστώσα για τη βελτιστοποίηση του οικιακού δικτύου σας. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέετε τις διάφορες συσκευές είναι επίσης σημαντικός και μερικές φορές μια ενσύρματη σύνδεση είναι απλά η πιο έξυπνη επιλογή. Αν έχετε σταθερές επιτραπέζιες συσκευές, δοκιμάστε να τις συνδέσετε μέσω Ethernet για να απελευθερώσετε το Wi-Fi για τις κινητές συσκευές όπως το tablet ή το smartphone. Με την καλωδίωση των επιτραπέζιων υπολογιστών, των τηλεφώνων VoIP, των έξυπνων τηλεοράσεων και των παιχνιδικονσόλων, θα αυξήσετε τη συνολική αξιοπιστία και ταχύτητα της σύνδεσης και θα μειώσετε το φορτίο του δρομολογητή σας. Με αυτό τον τρόπο η κυκλοφορία δεδομένων μέσω Wi-Fi θα είναι ευκολότερα διαθέσιμη για τις ασύρματες συσκευές σας και ολόκληρο το δίκτυό σας θα λειτουργεί πιο ομαλά.

Άλλες συσκευές που πρέπει να έχετε υπόψη

USB προσαρμογείς Wi-Fi: Το μειονέκτημα του MU-MIMO είναι ότι λειτουργεί μόνο με συσκευές που υποστηρίζουν την βελτιωμένη τεχνολογία του, έτσι για να επωφεληθείτε πλήρως από τα πλεονεκτήματα του MU-MIMO θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι συσκευές σας είναι βελτιστοποιημένες για τη λειτουργία αυτή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβές αντικαταστάσεις για όλο τον υπάρχοντα εξοπλισμό σας. Με έναν προσιτό προσαρμογέα Wi-Fi USB, μπορείτε να αναβαθμίσετε τους υπολογιστές που έχετε ήδη, σε επίπεδο MU-MIMO με μια απλή συσκευή plug and play. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια διαθέσιμη, τυπική θύρα USB 2.0. Συμβουλευτείτε την εικόνα 5 για να δείτε τι ταχύτητα μπορεί να επιτύχει ο ξεπερασμένος υπολογιστής σας με έναν προσαρμογέα USB W-Fi.

Wi-Fi Range Extenders: Ένας MU-MIMO range extender (συσκευή επέκτασης της εμβέλειας) θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο ένα δίκτυο πολλαπλών συσκευών. Αναμεταδίδοντας το σήμα που προέρχεται από το δρομολογητή σας, ένας range extender διευρύνει το εύρος και την ισχύ της σύνδεσης Wi-Fi, ώστε να καλύπτει περισσότερο τμήμα του σπιτιού σας, εξαλείφοντας την απώλεια σήματος που προκαλείται από εμπόδια και από νεκρές ζώνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εργαστείτε όπου είστε πιο παραγωγικοί – στο σαλόνι, στην κουζίνα, στην βεράντα σας – και δεν θα χάνετε την ασύρματη σύνδεση καθώς μετακινείστε από το ένα χώρο στο άλλο.

Αποκλεισμός ιστοτόπων που δεν σχετίζονται με την εργασία: Αφού έχετε δημιουργήσει το δίκτυό σας, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε για πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως ο αποκλεισμός επικίνδυνων ιστοτόπων που δεν σχετίζονται με την εργασία. Υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι και συνδέσεις στο διαδίκτυο που αποτελούν απειλή για τα εμπιστευτικά δεδομένα εταιρειών, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer (P2P) και ιστότοποι που προσφέρουν περιεχόμενο για ενηλίκους. Μπορείτε να αποφύγετε την παραβίαση ρυθμίζοντας το δρομολογητή σας να αποκλείει ιστοτόπους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, URL ή διευθύνσεις IP. Ο δρομολογητής σας μπορεί επίσης να υποστηρίζει την δυνατότητα ελέγχου των εφαρμογών μηνυμάτων (messaging apps) που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές στο δίκτυό σας, να δίνει προτεραιότητα σε επιλεγμένες συσκευές και ακόμα να διαμορφώνει τους περιορισμούς αυτούς σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο χρόνος εργασίας σας είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός.

Ρύθμιση πρόσβασης επισκεπτών: Σχεδόν κάθε επιχείρηση προσφέρει σήμερα Wi-Fi πρόσβαση ως «δωράκι» στους επισκέπτες της. Γιατί να μην προσφέρετε στους καλεσμένους σας το ίδιο; Δεν θα θέλατε φυσικά να τους δώσετε πρόσβαση σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο βασικό σας δίκτυο και στα δεδομένα που κυκλοφορούν σε αυτό (υπολογιστές, αρχεία γραφείου, εμπιστευτικά δεδομένα κ.λπ.) – αφού αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών, και θα μπορούσε να σας εκθέσει σε κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές. Αντ’ αυτού, μπορείτε να ενεργοποιήστε την πρόσβαση επισκεπτών, Guest Access, του δρομολογητή σας για να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό ασύρματο δίκτυο, στο οποίο οι επισκέπτες σας μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια.

Πηγή: https://www.linksys.com/us/r/resource-center/set-up-optimize-wifi/

You May Like This