nowmag.gr

TRIAX catTV

Σύστημα διανομής TV μέσω καλωδίου UTP

Παραμένοντας για σχεδόν 70 χρόνια στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών τάσεων και εξελίξεων με σκοπό να παρέχει αξιόπιστες λύσεις για οικιακούς χρήστες και χώρους φιλοξενίας, η δανέζικη εταιρία Triax παρουσιάζει το catTV system. Πρόκειται για μια προηγμένη λύση για τη διανομή τηλεοπτικού σήματος, η οποία χρησιμοποιεί για τη μεταφορά του συμμετρικό καλώδιο δεδομένων. Μέσω UTP καλωδίωσης δηλαδή, το τηλεοπτικό σήμα μεταφέρεται παράλληλα με τις πληροφορίες του internet, χωρίς καμία απολύτως παρεμβολή μεταξύ τους.

 

Το catTV system της Triax αποτελεί ιδανική λύση για διανομή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών σε δωμάτια σπιτιών που δε διαθέτουν πρίζες RF του ομοαξονικού δικτύου, ή ξενοδοχείων και επαγγελματικών χώρων που έχουν προβλέψει μόνο την εγκατάσταση υποδομής δομημένης καλωδίωσης. Έτσι, τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα συνυπάρχουν με τα δεδομένα δικτύου στο ίδιο καλώδιο, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται σε οποιοδήποτε χώρο χωρίς την ανάγκη προσθήκης ομοαξονικής καλωδίωσης.

Χαρακτηριστικά

Το Triax catTV δεν είναι μια μεμονωμένη συσκευή μεταφοράς RF τηλεοπτικού σήματος, αλλά ένα διπλά ενεργό σύστημα με πίνακα διανομής και τερματικές μονάδες (Balun), το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί για να αντισταθμίσει την εξασθένιση της ζεύξης έως 50dB. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη το σήμα μπορεί να μεταφερθεί εντός της δομημένης καλωδίωσης σε μέγιστη απόσταση 90 μέτρων. Υποστηρίζει τη σύνδεση μέσω καλωδίων συνεστραμμένων ζευγών, κατηγορίας 5, 6 ή 7. Χάρη στην τεχνολογία catTV της Triax, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και άλλες προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες μπορούν να μεταδίδονται μέσω καλωδίου UTP, το οποίο χρησιμοποιούνταν προηγουμένως μόνο για τηλέφωνο, internet και άλλες δικτυακές εφαρμογές. Έτσι, η εγκατάσταση πρόσθετης ομοαξονικής καλωδίωσης γίνεται περιττή, κάτι που προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση εργασίας και χρημάτων. Η τηλεοπτική λήψη μπορεί πλέον να πραγματοποιείται από οποιοδήποτε σημείο του καλωδίου UTP και κάθε τηλεόραση μπορεί να τροφοδοτείται μεμονωμένα μέσω δομημένης καλωδίωσης σε δίκτυο τοπολογίας αστέρα. Φυσικά, τα τηλεοπτικά σήματα ενεργοποιούνται μόνο όταν υπάρχει balun συνδεδεμένο. Το Triax catTV διαθέτει τεράστιο εύρος εφαρμογών, καθώς εκτός των χώρων φιλοξενίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια, γραφεία, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, κλινικές και νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, τραπεζικά ιδρύματα, χρηματιστηριακές εταιρίες, μεσιτικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρίες, αεροδρόμια, τηλεοπτικούς σταθμούς και studio, δημοτικά κτίρια, αθλητικά στάδια, συνεργεία ανταποκριτών, καθώς και άλλους ακόμα χώρους.

 

NPN 3412 CatTV panel

Το NPN 3412 είναι ο κεντρικός πίνακας διανομής του συστήματος catTV της Triax, ο οποίος λαμβάνει σήμα από μια κεραία λήψης επίγειου σήματος ή ένα Headend και το διανέμει εντός του καλωδίου UTP. Έρχεται με λευκού χρώματος πρόσοψη σε διαστάσεις 42x180x483 χιλιοστών και μπορεί να τοποθετηθεί σε rack 19”. Διαθέτει μία είσοδο τύπου F για λήψη επίγειου RF σήματος και 12 θύρες Ethernet, ενώ εξοπλίζεται και με υποδοχή μέτρησης σήματος εισόδου -20dB. Τροφοδοτείται από εξωτερική τάση DC 28V και λειτουργεί στο εύρος συχνοτήτων 45-862MHZ, καλύπτοντας δηλαδή τη λήψη τηλεοπτικών καναλιών από ολόκληρες τις μπάντες των VHF και UHF. Διαθέτει απολαβή 34dB και επίπεδο θορύβου 7dB, ενώ έχει δυνατότητα ρυθμιζόμενης εξασθένισης 0-20dB και ισοστάθμισης εισόδου 0-18dB. Διαθέτει επίσης τεχνολογία push-pull εξαιρετικά χαμηλού θορύβου, ενώ διαθέτει διεπαφή για απενεργοποίηση μεμονωμένων θυρών. Ο πίνακας διανομής του συστήματος catTV της Triax μετατρέπει το επίγειο RF σήμα των 75Ω που λαμβάνει στην είσοδο, σε συμμετρικό σήμα 100Ω, ώστε μέσω ενός patch panel της καλωδίωσης του κτιρίου να μπορεί αυτό να οδηγηθεί στη γραμμή του πελάτη.

 

NBL 0200 & NBL 0265 CatTV-Balun

Τα NBL 0200 και NBL 0265 baluns αποτελούν τις τερματικές μονάδες του συστήματος catTV της Triax. Οι μονάδες αυτές τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο του καλωδίου UTP, ώστε να τροφοδοτήσουν τις τηλεοράσεις με RF σήμα. Λειτουργούν με τάση DC 10V, που λαμβάνουν από το catTV panel και έρχονται σε μικροσκοπικό σασί λευκού χρώματος, με διαστάσεις 81x59x35 χιλιοστών. Διαθέτουν από μια είσοδο Ethernet RJ-45, ενώ εξοπλίζονται με δύο εξόδους RF (αρσεν./θηλ.) και μια επιπλέον έξοδο Ethernet RJ-45. Το μοντέλο NBL 200 λειτουργεί στο εύρος συχνοτήτων 45-862MHz, ενώ το NBL 0265 λειτουργεί στο εύρος 80-862MHz και διαθέτει κανάλι επιστροφής 5-65MHz στην έξοδο για την κυκλοφορία ροής δεδομένων. Μέσω ενός patch panel ή μιας RJ-45 πρίζας εντός της δομημένης καλωδίωσης του κτιρίου, τα catTV baluns λαμβάνουν ένα συμμετρικό σήμα 100Ω με στάθμη 54-90dBμV, ώστε να το μετατρέψουν σε επίγειο RF σήμα 75Ω με στάθμη 60-77dBμV, για την τροφοδοσία μια τηλεόρασης ή ενός επίγειου ψηφιακού δέκτη. Διαθέτουν plug and play λειτουργία και έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπούν την εξασθένιση του σήματος έως και 20dB. Έχουν ενσωματωμένο διακόπτη τριών θέσεων long/medium/short, εξασφαλίζοντας έτσι την εύκολη προσαρμογή τους σε διαφορετικά μήκη καλωδίων.

 

Εγκατάσταση

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος catTV της Triax είναι ότι επιτρέπει τη διανομή τηλεοπτικού σήματος σε κτίρια που δεν έχουν εγκατεστημένο ομοαξονικό δίκτυο τηλεόρασης, καθώς το μεταφέρει χρησιμοποιώντας την καλωδίωση του υπάρχοντος δικτύου UTP. Η εγκατάσταση των μονάδων στο δίκτυο ενός ξενοδοχείου με δομημένη καλωδίωση είναι απλούστατη, δεδομένου ότι διαθέτουν plug and play λειτουργία και δεν απαιτείται καμία απολύτως ρύθμισή τους μέσω λογισμικού. Αρχικά, θα πρέπει να συνδεθεί μέσω ομοαξονικού καλωδίου η είσοδος του NPN 3412 CatTV panel στην έξοδο του εγκατεστημένου Headend (ή της επίγειας κεραίας), ώστε να λαμβάνει τα επίγεια προγράμματα που αποδίδονται μέσα από τα κανάλια των VHF/UHF. Στη συνέχεια, μία από τις εξόδους Ethernet του κεντρικού αυτού πίνακα θα πρέπει να συνδεθεί μέσω UTP (cat6 ή cat7) καλωδίου σε μία θύρα ενός Ethernet Patch Panel. Ανάλογα με το μέγεθος της εγκατεστημένης καλωδίωσης και τις εκάστοτε ανάγκες εξυπηρέτησης δωματίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον Ethernet θύρες του κεντρικού διανομέα NPN 3412, από τον συνολικό αριθμό των 12 διαθέσιμων. Θεωρώντας δεδομένο ότι σε κάθε δωμάτιο υπάρχει τοποθετημένη πρίζα (ή πρίζες) με υποδοχή RJ-45, χρησιμοποιούμε και πάλι ίδιας κατηγορίας καλώδιο UTP, για να συνδέσουμε το ένα του άκρο στην πρίζα και το άλλο του στην είσοδο RJ-45 Ethernet του NBL 0265 (ή NBL 0200) balun. Συνδέοντας τώρα με χρήση ομοαξονικού καλωδίου την έξοδο του balun στην RF είσοδο της τηλεόρασης, την τροφοδοτούμε με τηλεοπτικό σήμα ώστε να λαμβάνει τα προγράμματα που αποδίδονται από την έξοδο του Headend. Ο αριθμός των balun που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πελατών.

 

Με μια ματιά

NPN 3412
Εύρος συχνοτήτων: 45-862MHZ
Απολαβή: 34dB
Επίπεδο θορύβου: 7dB
Εξασθένιση: 0-20dB
Ισοστάθμιση: 0-20dB
Συνδέσεις: 1x RF IN, 12x Ethernet
Λειτουργία: Μετατροπή επίγειου RF σήματος 70Ω σε συμμετρικό σήμα 100Ω
Διαστάσεις: 42x180x483 χιλ.

 

NBL 0265 / NBL 0200
Εύρος συχνοτήτων: 80-862MHz (NBL 0265) / 45-862MHz (NBL 0200)
Κανάλι επιστροφής: 5-65MHz (NBL 0265)
Στάθμη εισόδου: 54-90dBμV
Στάθμη εξόδου: 60-77dBμV
Συνδέσεις: 1x RJ-45 IN, 1x RJ-45 OUT, 2x RF OUT (RJ-45 + RF + Data το NBL 0265)
Λειτουργία: Μετατροπή συμμετρικού σήματος 100Ω σε επίγειο RF σήμα 75Ω
Διαστάσεις: 81x59x35 χιλ.

Η γνώμη μας: Το σύστημα catTV  αποτελεί μια ακόμα προηγμένη λύση της Triax για την διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας. Είναι μια εξαιρετική πρόταση που απευθύνεται κυρίως σε ξενοδοχεία που έχουν προβλέψει μόνο την εγκατάσταση καλωδίου UTP και επιθυμούν τώρα να εμπλουτίσουν τις παροχές προς τους πελάτες τους με τη μετάδοση επίγειων προγραμμάτων, αποφεύγοντας μία ακριβή IPTV εγκατάσταση. Το πλεονέκτημά του να μπορεί να χρησιμοποιεί το υπάρχον αυτό δίκτυο και για επίγεια λήψη από τις τηλεοράσεις των δωματίων, δεν προσφέρει μόνο εξοικονόμηση εργασίας και χρημάτων. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα plug and play σύστημα που δεν απαιτεί καμία απολύτως ρύθμιση μέσω software, αλλά κυρίως ούτε και επιπλέον προσθήκη ομοαξονικής καλωδίωσης, επιτρέπει την εύκολη εγκατάστασή του ανά πάσα στιγμή, ακόμα και σε περιόδους high season, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε αναστάτωση στους πελάτες και την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου.

info
AMF Electronics
Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη, τηλ.: 210-6229298,
info@amfelectronics.gr
site: www.amfelectronics.gr
e-shop B2B: www.amfeshop.com

 

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

You May Like This