Ένα διαδραστικό σεμινάριο για τον σύγχρονο επαγγελματία εγκαταστάτη
H TP-Link, παγκόσμιος ηγέτης και πάροχος προϊόντων δικτύωσης και υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνει λύσεις για επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες, ξεκίνησε μία νέα σειρά σεμιναρίων τεχνικής κατάρτισης, η οποία απευθύνεται σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τεχνικούς, εγκαταστάτες, τεχνικούς υπολογιστών, ακόμα και φοιτητές.
Με μια αποδεδειγμένη κληρονομιά σταθερότητας, επιδόσεων και αξίας, η TP-Link έχει επιμεληθεί ένα χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών προϊόντων που ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη και εξελίσσεται συνεχώς, για να υπερβεί τις απαιτήσεις του αύριο.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο της TP-Link Hellas την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο NJV ATHENS PLAZA, στο κέντρο της Αθήνας. Τα ηνία του πιστοποιημένου εργαστηριακού σεμιναρίου με την επωνυμία TPNT (TP-Link Network Training), ανέλαβε ο κος Σταμάτης Ηλιού, B2B Channel Sales Manager, Ελλάδας και Κύπρου της TP-LINK Hellas σε συνεργασία με τον κο Κώστα Βαλούρδο, Technical Support Engineer της TP-LINK Hellas.
Με άριστη τεχνική κατάρτιση και πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο τις πληροφορικής, οι εισηγητές χώρισαν σε 3 θεματικές ενότητες το σεμινάριο, το οποίο αναμφίβολα κέρδισε τις εντυπώσεις του τεχνικού κοινού. Η πρώτη ενότητα αφορούσε τη μελέτη, το σχεδιασμό και τις ανάγκες ενός έργου. Ο κ. Ηλιού ανέδειξε τις σχετικές λύσεις που εφαρμόστηκαν από την TP-Link σε ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά και άλλους χώρους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως πριν την υλοποίηση ενός έργου, ο αρμόδιος εγκαταστάτης θα πρέπει να διερευνήσει τις πραγματικές ανάγκες μίας εγκατάστασης. Στη δεύτερη θεματική ενότητα, οι συμμετέχοντες έμαθαν τα πάντα για τις βασικές λειτουργίες του Business εξοπλισμού της TP-Link (managed/unmanaged/PoE switches, access points, load balanced routers, κ.λπ.), ενώ στην τρίτη θεματική ενότητα ενημερώθηκαν για την απομακρυσμένη διαχείριση του εξοπλισμού αυτού.
Για να θέσει λοιπόν τις σωστές βάσεις από την αρχή, ο κος Ηλιού μίλησε για τα ερωτήματα που πρέπει να θέσει ο εργολάβος-αρμόδιος ενός έργου στον πελάτη, πριν καν ακόμα ξεκινήσουν οι διεργασίες. Καταχωρώντας λοιπόν ένα έργο, ο εγκαταστάτης πρέπει να διερευνήσει τις ανάγκες τις εγκατάστασης, τους περιορισμούς που μπορεί να προκύψουν και φυσικά τις επιθυμίες του πελάτη. Το παράδειγμα ενός πολυώροφου ξενοδοχείου που ανέφερε ο εισηγητής ήταν απόλυτα επιτυχημένο και τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο συμμετείχε ενεργά με πληθώρα ερωτήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο κοινό σχετικά με την εγκατάσταση:
- Πόσα VDSL έχει μία εγκατάσταση;
- Πόσοι δικτυακοί κόμβοι θα υπάρχουν;
- Η οριζόντια καλωδίωση θα είναι CAT6;
- Πόσα διαφορετικά υπο-δίκτυα θα πρέπει να φτιάξουμε;
- Πόσους ταυτόχρονους χρήστες θα έχουμε ανά επίπεδο;
- Το Backbone δίκτυο θα είναι οπτικών ινών ή χάλκινο;
- Η τοιχοποιία είναι από γυψοσανίδα, τούβλο ή πέτρα;
Αυτά ήταν μόνο λίγα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο κοινό. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι ανά ομάδες, έπρεπε να επιλέξουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε επίπεδο του χώρου μέσα από το web site της TP-Link. Μερικά από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο κοινό ήταν το Τ2600G-28SQ, ένα managed switch υψηλών επιδόσεων το οποίο έρχεται με 24 gigabit SFP θύρες, 4 θύρες RJ45 10/100/1000 Mbps και 4 υποδοχές SFP + 10G και το switch T1700G-28TQ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με 24 gigabit θύρες. Το εν λόγω switch παρέχει επίσης υψηλή απόδοση, σε επίπεδο επιχείρησης QoS, χρήσιμες επιλογές ασφάλειας και πλούσιες L2 δυνατότητες διαχείρισης. Ανάμεσα στα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο, ξεχωρίσαμε το EAP225-W, ένα ασύρματο access point το οποίο υποστηρίζει dual band (2.4GHz/5GHz) με ταχύτητες έως 1200 Mbs και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία τεχνολογία 802.11ac Wave 2 MU-MIMO , για να μπορεί να διαμοιράζει δεδομένα μεταξύ πολλών χρηστών ταυτόχρονα χωρίς αυτό να καθιστά το δίκτυο αργό. Επιπρόσθετα, η εν λόγω συσκευή λειτουργεί και σαν switch, παρέχοντας 3 υποδοχές Ethernet μαζί με μια έξοδο PoE, ικανή να τροφοδοτεί ενσύρματες συσκευές όπως τηλέφωνα IP, IP κάμερες, κ.ά. Τέλος, με παρόμοιες δυνατότητες θα συναντήσουμε και το dual band access point «AC1350», που έρχεται με υποστήριξη PoE για εύκολη και απλή εγκατάσταση σε τοίχο ή οροφή. Διαθέτει δωρεάν λογισμικό διαχείρισης και παραμετροποίησης και είναι ιδανικό για επιχειρήσεις.
Κλείνοντας το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, ο κ. Ηλιού υπογράμμισε ότι η TP-Link έχει την τεχνογνωσία και τα προϊόντα, ώστε να μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, αλλά και την απαιτούμενη υποστήριξη σε κάθε εγκαταστάτη, ώστε να υλοποιήσει το έργο του με απόλυτη επιτυχία. Οι επόμενες ενότητες αφορούσαν τις βασικές λειτουργίες του εξοπλισμού (load balancing routers, access points, switches κ.λπ.), αλλά και τα πάντα για το «omada», τη νέα φιλοδοξία της TP-Link για την ανάπτυξη μίας ενιαίας πλατφόρμας η οποία θα επιτρέπει στον administrator την πλήρη διαχείριση όλων των δικτυακών προϊόντων. Η νέα πλατφόρμα διαχείρισης, δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης όλων των προϊόντων «Omada» προσφέροντας εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
Αναμφίβολα το TPNT ήταν ένας «οδηγός» για νέους, αλλά και έμπειρους εγκαταστάτες που θέλουν να γνωρίσουν νέες προσεγγίσεις, τεχνικές, αλλά και το επαγγελματικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της TP-Link. Αντίστοιχα σεμινάρια αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από το website της εταιρίας, στο οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε και για την τεράστια γκάμα προϊόντων.
info
www.tp-link.com/gr/
Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Join the Conversation →