nowmag.gr

Το μήνυμα ότι θέλουν περισσότερες και καλύτερες online δημόσιες υπηρεσίες στέλνουν στις κυβερνήσεις τους οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι κάνουν όλο και πιο συστηματικά χρήση του e-Government στην καθημερινή τους επαφή με το Δημόσιο. Ήδη, το 44% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά ότι χρησιμοποίησε το site ενός δημόσιου οργανισμού για να αντλήσει πληροφορίες ή να κάνει χρήση των online υπηρεσιών (στοιχεία Eurostat για το 2019). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο έναντι του 2008 όταν διαμορφωνόταν στο 33%.

6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να μοιραστούν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων οι πολίτες κάνουν συστηματική χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ωστόσο, πετυχαίνει μια αξιοπρεπή επίδοση, που είναι, μάλιστα, ελαφρά πάνω από τον μέσο Κοινοτικό όρο. Ειδικότερα, για το 2019, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που επισκέφθηκε το site μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός οργανισμού για να αντλήσει πληροφορίες, ανήλθε σε 49%.

Συνολικά, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών πληροφοριών για τους πολίτες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Για παράδειγμα, το 2019, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στις σκανδιναβικές χώρες χρησιμοποίησε τους δικτυακούς τόπους των δημόσιων Αρχών για να αποκτήσει πληροφορίες.

Διαθεσιμότητα
Οι πιο ενεργοί πολίτες και προφανώς οι πιο ενεργές χώρες σε επίπεδο e-Government στην Ε.Ε. είναι η Δανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 89%, ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 84%, η Σουηδία με 76% και η Εσθονία με 69%. Στον αντίποδα, τις χειρότερες επιδόσεις έχει η Ρουμανία με 9%, η Ιταλία με 19% και η Βουλγαρία με 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τους ιστοτόπους των δημόσιων Αρχών για τη λήψη πληροφοριών επισκέπτονται οι πολίτες όλων των ηλικιών. Ωστόσο, πιο “κινητικοί” ηλεκτρονικά είναι οι χρήστες των μικρότερων ηλικιών. Στις ηλικίες 25-34 ετών, το ποσοστό των Ευρωπαίων που απαντά θετικά στην ερώτηση “επισκεφθήκατε την ιστοσελίδα μιας δημόσιας υπηρεσίας για να αντλήσετε πληροφορίες τους τελευταίους 12 μήνες” ανέρχεται σε 56%. Στα άτομα ηλικίας 35-44 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53%.

Προσωπικά δεδομένα
Την επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών για περισσότερες και καλύτερες online δημόσιες υπηρεσίες υπογραμμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα ευρήματα σχετικής έκθεσης του Ευρωβαρόμετρου. Σύμφωνα με αυτή, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πρόθυμοι ακόμη και να μοιραστούν προσωπικά τους δεδομένα, με αντάλλαγμα καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Για την ακρίβεια, το 59% των πολιτών στην Ευρώπη απαντά ότι θα ήταν διατεθειμένο να μοιραστεί με ασφάλεια κάποιες προσωπικές πληροφορίες του για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εμφανίζονται πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα τους για τη βελτίωση της ιατρικής έρευνας και περίθαλψης (42%), τη βελτίωση της αντίδρασης σε περιόδους κρίσεων (31%) ή τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (26%).

Στο μεταξύ, μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι θα θεωρούσε χρήσιμο να έχει ένα ασφαλές ενιαίο ψηφιακό αναγνωριστικό έγγραφο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This