nowmag.gr

Το Tesla Cybercab ανακηρύχθηκε επίσημα σήμερα, 25 Μαΐου 2026, ως το πιο ενεργειακά αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ιστορία, με επίσημη κατανάλωση 165 Wh ανά μίλι — δηλαδή περίπου 10,25 kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο της Tesla, Lars Moravy, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο εργοστάσιο του Fremont για τις παραδόσεις πρώτων αγοραστών Model S και Model X.

Γιατί 10,25 kWh ανά 100 χιλιόμετρα είναι εξαιρετικό νούμερο

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής — το Lucid Air Pure, γνωστό για την εξαιρετική αποδοτικότητά του — υστερεί κατά 28% στην ίδια μέτρηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο: το Cybercab είναι σχεδιασμένο από μηδενική βάση για έναν και μόνο σκοπό, τη μεταφορά επιβατών χωρίς ανθρώπινο οδηγό, και δεν αντιμετωπίζει κανέναν από τους συνηθισμένους σχεδιαστικούς συμβιβασμούς.

Το Cybercab της Tesla καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από κάθε άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο επειδή είναι χτισμένο για ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο χρήσης, χωρίς τιμόνι, χωρίς πεντάλ και χωρίς πολυθεσία που αυξάνει το βάρος. Η μπαταρία του ξεπερνά ελαφρώς τα 50 kWh — μικρότερη από τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά — ενώ η αεροδυναμική καρίνα με ανοιχτές γωνίες στο πίσω μέρος εξοπλίζει το όχημα με κοεφφιχιέν οπισθέλκουσας που δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε συμβατικό επιβατικό αμάξι.

Το 10,25 kWh ανά 100 χιλιόμετρα είναι μόνο η αρχή

Ο επικεφαλής μηχανικός του Cybercab, Eric E., δήλωσε αμέσως μετά την εκδήλωση στην πλατφόρμα Χ ότι η ομάδα ανάπτυξης συνεχίζει να εργάζεται για βελτιώσεις. «Το 165 Wh/μίλι είναι μόνο το σημείο εκκίνησης», ανέφερε, υπονοώντας ότι η παρούσα τιμή αντιπροσωπεύει τη σημερινή κατάστηση της πλατφόρμας — όχι τον τελικό στόχο.

Το Cybercab ξεκίνησε παραγωγή τον Απρίλιο του 2026 στο εργοστάσιο Tesla στο Τέξας, με τιμή περίπου 30.000 δολάρια (περίπου €27.300). Η παρουσία τιμονιού και πεντάλ απουσιάζουν πλήρος — το όχημα είναι αποκλειστικά αυτόνομο.

Πηγή: https://techblog.gr/

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/5/2026)

You May Like This