nowmag.gr

Αφιέρωμα στις συνδέσεις άνω των 100Mbps!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου  στο το 2ο κλαδικό συνέδριο συστημάτων ασφαλείας και τηλεόρασης Salonica Electronix 2019, που διοργανώθηκε από την εταιρία Libra Press. Για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση του τεχνικού κοινού ήταν θετική. Επαγγελματίες του κλάδου, από την Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, αλλά και από την Αθήνα, την Κρήτη, τον Έβρο, τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα, επισκέφτηκαν το Salonica Electronix και είδαν ό,τι πιο σύγχρονο διακινείται στην χώρα μας στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και δικτύων.

Δείγματα των νέων τεχνολογιών, καθώς και άλλα συναφή προϊόντα και εφαρμογές, παρουσιάστηκαν στον εκθεσιακό χώρο του συνεδριακού κέντρου. Στα περισσότερα από 50 περίπτερα του εκθεσιακού, οι μετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ότι πιο σύγχρονο λαμβάνει χώρα στους κλάδους των συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και δικτύων.

Το συνέδριο ωστόσο, φιλοξένησε και ανθρώπους από τον χώρο τον τηλεπικοινωνιών οι οποίοι μίλησαν στο πάνελ με θέμα «Συνδέσεις άνω των 100 Mbps», σχετικά με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις υπερυψηλές ταχύτητες του σήμερα. Ας πάρουμε μία γεύση από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Απριλίου στο συνεδριακό χώρο του Ιωάννης Βελλίδης. 

Οι υπερυψηλές ταχύτητες είναι πλέον διαθέσιμες!

Οι ευκαιρίες που υπάρχουν για όσους ασχολούνται με το χώρο των εγκαταστάσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις ήταν ο άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι παρουσιάσεις και η συζήτηση που έγινε. Συντονιστής, ήταν ο δημοσιογράφος Μαλλάς Δημήτρης, ο οποίος καλωσόρισε το ακροατήριο και σύστησε τους ομιλητές του πάνελ.

Η άποψη που υπήρξε είναι πως οι νέες υψηλές ταχύτητες σ  ύνδεσης φέρνουν νέες δυνατότητες μέσα στο σπίτι, τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εκμεταλλεύονται οι καταναλωτές που ζητούν νέες, καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετές τεχνικές προκλήσεις, οι οποίες χρήζουν προσοχής. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα ζητήματα που προκαλούνται από τις αναβαθμίσεις συνδέσεων στα συστήματα ασφαλείας με την πλευρά των εταιρειών συστημάτων ασφαλείας να εκφράζει το παράπονο ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση από την πλευρά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον Τηλέμαχο Δούκογλου (Προϊστ. Εργαστηρίων & Δοκιμών Σταθερής & Κινητής, Γεν. Δ/νση Σχεδιασμού Δικτύου & DevOps Σταθερής & Κινητής, Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στις τεχνολογίες πρόσβασης, ξεκινώντας από το ADSL και φθάνοντας μέχρι τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Ο κ. Δούκογλου επεσήμανε την αυξητική τάση στην κίνηση δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, ενώ τόνισε ότι το FTTH είναι η τεχνολογία που θα μας απασχολήσει αρκετά στο προσεχές μέλλον.

 

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Καραπαναγιώτης (CPEs & Connectivity Design Supervisor, CPEs & Connectivity Design, Vodafone) αναφέρθηκε στα ζητήματα που υπάρχουν με τις σημερινές εγκαταστάσεις και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια επιλογής του router. Σύμφωνα με τον κ. Καραπαναγιώτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν μετρήσεις από την πλευρά του εγκαταστάτη όσον αφορά το που θα τοποθετηθούν οι συσκευές πρόσβασης προκειμένου η εμπειρία να είναι η καλύτερη δυνατή.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θανάσης Μαυροειδής, (Αccess Network and CPEs Senior Network Engineer, Network, Wind), ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες εφαρμογές που κάνουν την εμφάνιση τους και χρειάζονται υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης όπως και καλύτερη ποιότητα σύνδεσης. Οι εφαρμογές αυτές έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν ζήτηση από τους καταναλωτές με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όλα όσα έχουν να κάνουν με το smart home, το οποίο αποτελεί την επόμενη τάση.

 

Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Χάρης Αντωνόπουλος (Retail Product Marketing Senior Manager – Mass Market, Forthnet), ο οποίος επεσήμανε ότι οι πάροχοι πρέπει να παρουσιάζουν υπηρεσίες που να καλύπτουν τις νέες ανάγκες των καταναλωτών και αυτό ήδη γίνεται.

Τόνισε όμως ότι οι πάροχοι χρειάζονται και ένα συνεργαζόμενο τεχνικό δίκτυο που θα προσφέρει τεχνογνωσία, αναφορικά με τις διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις και τη δυνατότητα για επιτόπια διερεύνηση των εξατομικευμένων αναγκών του συνδρομητή για ασφάλεια, εξοικονόμηση και άνεση, ώστε να μπορούν να προτείνουν μία ολοκληρωμένη λύση σχεδιασμού, εγκατάστασης, υποστήριξης και αναβάθμισης.

 

Δημήτρης Μαλλάς

 

You May Like This